main logo
5600

Spînu, despre criza gazelor: Suntem într-o situație dificilă

Vicepremierul, Andrei Spînu, recunoaște că R. Moldova se află într-o situație dificilă, în contextul crizei gazelor.

Spînu, despre criza gazelor: Suntem într-o situație dificilăFoto: captură video

Despre aceasta Spînu a spus în cadrul unei conferințe de presă, cu puțin timp în urmă, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

„Am ieșit azi în fața dvs. pentru a explica situația. Suntem într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în luna noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazului va scădea la nivel european. În luna noiembrie, prețul de achiziție a fost de 1004 de dolari pentru mia de metri cubi. Prețul pentru Moldova e de 485 de dolari pentru mia de metri cubi. 

În luna decembrie, gazul a fost de 450 de dolari pentru mia de metri cubi. A fost vehiculată cifra de 550 de dolari pentru mia de metri cubi, însă nu este adevărat. Pentru luna ianuarie, prețul este de 646 de dolari pentru mia de metri cubi pentru R. Moldova. În luna ianuarie, prețul pentru gaze, pentru R. Moldova va fi mai mic decât prețul mediu bursier.

Aceste cifre arată că avem un contract foarte bun comparativ cu ceea ce este pe piață. Înțelegem că prețurile sunt foarte mari pentru cetățeni. Facem tot posibilul pentru a remedia aceste probleme. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea gazului pentru luna ianuarie. Până la sfârșitul acestei săptămâni, Moldovagaz va achita integral consumul de gaz pentru luna ianuarie. Guvernul analizează opțiuni de susținere a populației în funcție de creșterea prețurilor. Cel mai probabil, săptămâna aceasta va fi întrunită în ședință Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat Spînu.

Știri.md reamintește că, începând cu 1 ianuarie curent, R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrate de Gazprom.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării