main logo
1007

Şpakovskii: PDM își va continua guvernarea în lipsa unui consens

Dacă partidele nu vor ajunge la o înţelegere privind coaliţia de guvernare şi în Moldova vor fi anunţate noi alegeri, Partidul Democrat (PDM) îşi va prelungi pur şi simplu guvernarea în ţară, consideră politologul belarus Alexandr Şpakovskii.

Şpakovskii: PDM își va continua guvernarea în lipsa unui consens

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că, "din punct de vedere al arhitecturii autorităţilor, alegerile parlamentare din Moldova nu au generat schimbări deosebite, iar adevăratul conducător al ţării a rămas acelaşi Plahotniuc, care deja de zece ani îndeplineşte şi rolul de principalul "răufăcător" al Moldovei", transmite Știri.md.

"În toţi aceşti ani, Plahotniuc a fost acuzat de uzurparea puterii, corupţie, legături cu criminalitatea organizată şi cu infracţiunile financiare şi aceasta nu numai în Moldova, dar şi în Occident şi în Rusia. 

Cu toate acestea, oligarhul balansează cu succes deasupra conflictului şi, pe de o parte, intimidează Occidentul cu "pericolul rusesc", arătându-şi mereu loialitatea, iar, pe de altă parte, exercită presiune asupra opoziţiei reale prooccidentale din ţară şi nu se teme să încalce "valorile democratice", în caz de necesitate. 

De exemplu, aşa a fost în vara anului 2018, când unul dintre liderii opoziţiei prooccidentale, Andrei Năstase, a câştigat alegerile primarului Chişinăului, dar nu a devenit primar, deoarece Comisia Electorală Centrală, controlată de Plahotniuc, a anulat rezultatele votului din motive formale", susţine politologul.

El a subliniat că "oligarhul a ignorat protestele slabe ale aşa-numitei "societăţi civile", ameninţările din partea Occidentului şi, de aproape un an, capitala Republicii Moldova se află "sub conducerea temporară" a reprezentantului PDM, ceea ce înseamnă că Plahotniuc îşi menţine controlul asupra administraţiei Chişinăului".

"Acest precedent este destul de reprezentativ, în cazul în care partidele nu vor putea ajunge la o înţelegere privind coaliţia de guvernământ şi în ţară vor fi numite noi alegeri, care, probabil, se vor desfăşura la sfârşitul verii sau în toamna anului 2019. 

În acest caz, PDM îşi va prelungi pur şi simplu guvernarea în ţară, iar Guvernul actual va continua să conducă cu prefixul "interimar" ", a spus Şpakovskii.

În opinia sa, "această opţiune îi convine total lui Plahotniuc, care foloseşte time-out pentru a-şi consolida poziţiile".

"Guvernul Moldovei, care, de facto, este condus de Plahotniuc, a decis deja să majoreze pensiile, prestaţiile sociale, salariile în sectorul public, iar oligarhul însuşi a declarat că partidul său la alegeri "a reuşit să pună în prim plan agenda socială, să respingă mitul geopolitic periculos şi să unească oamenii pentru binele Moldovei". 

Astfel, Plahotniuc acţionează ca un "centrist" şi "statalist", iar controlul puterii executive îi permite să ia decizii socio-populiste, care pot fi înregistrate mai târziu ca un avantaj al Partidului Democrat", a concluzionat politologul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării