main logo
2746

Sondaj: Pe cine ar vota moldovenii la prezidențiale și la parlamentare

Pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați, iar în ciuda diversității de candidați, actualul președinte al R. Moldova, Maia Sandu, este favorita în competiția pentru scrutinul prezidențial.

Sondaj: Pe cine ar vota moldovenii la prezidențiale și la parlamentareFoto: Știri.md/Arhivă

Cel puțin asta arată datele unui sondaj de opinie organizat în cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, implementat de Institutul ASPEN România, în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea „WatchDog.MD”, potrivit cărora, Maia Sandu este urmată de Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de PSRM,  Renato Usatîi - Partidul Nostru, și Irina Vlah - candidată independentă, transmite Știri.md.

Autorii sondajului menționează că față de luna august, nici unul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă de rating.

Pentru alegerile parlamentare, deși în mare parte datele reflectă preferințele față de candidații la președinție (PAS, PSRM, Partidul Nostru), apare în top și Blocul „Victoria”,  care ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare.

Cu toate acestea, pentru alegerile parlamentare există deocamdată un procent mai mare de indeciși decât în cazul alegerilor prezidențiale – 30% față de 22%, cu încă 9% care afirmă că nu ar vota pentru nici un partid sau nu ar participa la alegeri.

În total, aproape 43% dintre alegători nu au indicat un candidat preferat la alegerile parlamentare, în timp ce în luna august au fost sub 25%. Această creștere semnificativă poate fi explicată prin mutarea totală a atenției pe referendum și alegerile prezidențiale. 

Sondajul a fost realizat în perioada 12-22 septembrie, pe un eșantion de 1.021 respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3,1%.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării