26 iul, 2019 13:11
1 044
2

Sondaj IRI: Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeri

26 iul, 2019 13:11
1 044
2

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Șor ar accede în Legislativ.

Sondaj IRI: Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeriFoto: Știri.md

Potrivit unui sondaj IRI, aproximativ 32% dintre moldoveni ar vota pentru PSRM, alți 15% dintre cetățeni și-ar da votul pentru PDM, iar 12% și 7% dintre sufragii ar acumula PAS și, respectiv, PDA, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Partidul Șor s-ar clasa pe locul cinci în Parlament cu 6% din voturi.

PCRM ar acumula 3%, iar PL și Partidul Nostru - câte 1%. 

Sondajul mai arată că 26% dintre moldovenii din țară au încredere în Igor Dodon, urmat de Vladimir Plahotniuc cu 11%, Maia Sandu - 9% și Andrei Năstase cu 8% dintre respondenți. 

În Chișinău, cei mai mulți cetățeni au încredere în Igor Dodon (18%), urmat de Maia Sandu (11%), Andrei Năstase (10%), Vladimir Plahotniuc (6%) și Ilan Șor (6%).

Peste 80% dintre persoane văd corupția ca fiind una dintre cele mai serioase probleme din Republica Moldova. Cauza corupției este lipsa controlului guvernamental, acțiunile oligarhilor, sărăcia și nivelul de educație al cetățenilor. 

Sondajul mai arată că moldovenii doresc ca Guvernul să acorde prioritate problemelor economice și prestării serviciilor publice, atât la nivel local cât și național.

Un sondaj la nivel național al Republicii Moldova a fost realizat de Centrul Internațional de Cercetări al Institutului Republican Internațional (IRI). 

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei) în perioada 8 mai - 10 iunie 2019. Eșantionul principal a fost format din 1.243 de rezidenți permanenți ai Moldovei cu vârsta de 18 ani și peste.

Studiul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter