main logo
3237

Sondaj IRI: Câți moldoveni își doresc integrarea în Uniunea Europeană

Ideea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este agreată de 38% dintre cetățeni. Aceasta arată datele unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Sondaj IRI: Câți moldoveni își doresc integrarea în Uniunea EuropeanăFoto: n4.md

În același timp, potrivit sondajului, 22% dintre respondenți se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. 

Studiul mai relevă faptul că o mare parte dintre moldoveni nu rezonează cu ideea aderării Republicii Moldova la NATO, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Întrebați dacă sunt pro sau contra aderării Republicii Moldova în calitate de membru al Uniunii Euroasiatice, 22% dintre respondenți au menționat că sunt cu siguranță pro. 27% au spus că sunt mai degrabă pro, iar 18 % dintre respondenți s-au arătat mai degrabă contra. 

În același timp, întrebați dacă sunt pro sau contra aderării Republicii Moldova în calitate de membru al Uniunii Europene, 38% dintre respondenți au menționat că sunt cu siguranță pro. 

De asemenea, 26% dintre respondenți au menționat că sunt mai degrabă pro, iar 16% au ales opțiunea cu siguranță contra integrării europene a Republicii Moldova.

Uniunea Euroasiatică – 22% (cu siguranță pro)

Uniunea Europeană – 38% (cu siguranță pro)

Sondajul mai arată că o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova nu agreează ideea aderării țării la Alianța Nord-Atlantică. 

Astfel, datele sondajului relevă faptul că dacă ar fi organizat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 46% dintre cetățeni ar vota împotrivă, 21% s-au pronunțat pentru aderarea la alianța politico-militară, iar 17% dintre respondenți nu ar avea o opțiune de vot.

 În comparație cu anul 2014, se observă o creștere a numărului cetățenilor care refuză ideea aderării la NATO. 

Potrivit sondajului IRI, în septembrie 2014, doar 31% dintre cetățeni erau împotriva aderării la NATO.

Aderarea la NATO – 46% (împotrivă)

Aderarea la NATO – 21 % (pentru)

Sondajul a fost realizat de Institutul Republican Internațional în perioada septembrie – octombrie 2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării