main logo
775

Sondaj: Cum văd cetățenii criza politică din Republica Moldova

Circa 70% din cetăţenii Moldovei au o atitudine negativă faţă de decizia Curţii Constituţionale privind ilegitimitatea Parlamentului.

Sondaj: Cum văd cetățenii criza politică din Republica Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, acestea sunt rezultate unui "sondaj de opinie a cetăţenilor referitor la criza politică din RM", realizat de experţii companiei "Date Inteligente", transmite Știri.md.

Vineri, la prezentarea raportului, directorul companiei, Mihai Bologan, a spus că 64% din participanţii la sondaj au apreciat pozitiv coaliţia de guvernare creată de Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM, iar 72% susţin continuarea activităţii organului legislativ.

"Circa 61% din cetăţeni susţin alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker, iar 61% sprijină numirea Maiei Sandu în funcţia de premier", a spus Bologan.

Cetăţenii consideră că soluţia principală pentru depăşirea crizei din ţară este: "deblocarea şi plecarea din instituţiile statului a guvernului precedent (35%), alegeri anticipate (22%), negocieri între majoritatea parlamentară şi Partidul Democrat (24%) şi aşteptarea deciziei Comisiei de la Veneţia (19%)".

"În cazul organizării alegerilor anticipate, 25,4% dintre respondenţi ar vota pentru PSRM, 13,9% - pentru PAS, 7,2% - pentru PDM, 5,2% - pentru Platforma DA şi 4% - pentru Partidul Şor. 

În acelaşi timp, 12,2% au declarat că nu vor participa la vot, iar 24% nu ştiu sau nu au decis pe cine să voteze", a spus expertul, menţionând că "PAS şi DA sunt indicate separat, deoarece nu există o certitudine absolută că partidele vor acţiona ca în bloc unic la alegeri".

Potrivit lui, în topul încrederii în politicienii moldoveni, participanţii au identificat: Igor Dodon (28,2%), Maia Sandu (15,2%), Pavel Filip (4,5%), Andrei Năstase (4,3%), Vlad Plahotniuc (3,3%) şi Ilan Şor (3,8%).

Sondajul a fost efectuat în ultimele 48 de ore pe un eşantion de 720 de persoane din 82 de localităţi ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de 3,65%.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării