main logo
775

Sondaj: Cum va arăta Parlamentul în caz de alegeri anticipate

Dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, raportul de forțe în legislativ nu ar înregistra modificări semnificative, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania „Date Inteligente”.

Sondaj: Cum va arăta Parlamentul în caz de alegeri anticipateSondaj: Structura Parlamentului nu s-ar schimba în caz de anticipate

Pentru PSRM și-ar da votul 38,1% dintre respondenți, pentru Blocul ACUM – 27,7%, pentru PDM – 24,1%, iar pentru Partidul Șor ar vota 5,4%, pragul electoral fiind de 6%, transmite Știri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv al companiei „Date Inteligente”, a declarat că 16% din respondenți sondajului și-ar dori o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, dar mai numeroși sunt cei care ar dori alegeri anticipate – 24%. 

În favoarea unei coaliții PSRM și PDM s-au pronunțat 10,8% dintre respondenți.

Coaliția cea mai puțin așteptată de respondenți, potrivit lui Mihai Bologan, este cea dintre ACUM și PDM – 3,8%, iar un guvern minoritar, indiferent de partidul care și-l asumă, e susținut de 7,5% dintre participanții la sondaj. 

Realizatorii cercetării au subliniat că multe persoane chestionate, aproape 40%, au răspuns că nu au o părere pe acest subiect sau că nu vor să-și exprime opinia.

Intervievații au fost rugați să numească un politician în care au cea mai mare încredere, întrebarea fiind deschisă. Astfel, 38% dintre persoanele chestionate l-au numit pe Igor Dodon, președintele țării, iar 18,5% l-au numit pe Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. 

Totodată, 17,3% au spus că au cea mai mare încredere în Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, iar 9,7% au cea mai mare încredere în Andrei Năstase, președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. 

Pe Ilan Șor, liderul Partidului Șor, l-au numit 5% dintre respondenți, pe premierul Pavel Filip – 3,3%, iar pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi – 3%.

Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eșantion reprezentativ de 671 de persoane, în perioada 17-22 aprilie. Marja de eroare este de 4%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării