main logo
6813

Sondaj: Cum ar arăta Parlamentul în urma alegerilor anticipate

Dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare, în noul Legislativ ar accede trei forțe politice. Datele se regăsesc în cel mai recent sondaj prezentat în Republica Moldova.

Sondaj: Cum ar arăta Parlamentul în urma alegerilor anticipateFoto: Imagine simbol

În Parlament ar accede: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul „Victoria”, creat la Moscova. Același sondaj a arătat că aproape 30% din respondenți ar merge la vot în caz de alegeri, însă nu știu pentru ce forță politică ar opta. Aproape 9% au spus că nu ar merge la scrutin.

Datele au fost colectate în cadrul unui proiect implementat de către Institutul Aspen România, biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea Watchdog Moldova. La sondaj au participat 1 021 persoane, cu vârstă de 18 ani şi mai mult. Cercetarea a fost realizată la telefon. Se menționează că eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de +3,1%, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 29,9% din respondenții unui sondaj ar vota pentru Partidul actual de guvernare Acțiune și Solidaritate, 7,2% – pentru Partidul Socialiștilor și 6,9% – pentru blocul electoral „Victoria”.

Alți 3,6% din respondenți ai sondajului ar vota pentru Partidul Comuniștilor, 3,5% – pentru formațiunea „Partidul Nostru”, 1,6% – pentru Partidul Social Democrat European, 1,2% – pentru Partidul „Viitorul Moldovei”, la fel 1,2% – pentru Blocul „Împreună”, 0,9% – pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, 0,8% – pentru Mișcarea Alternativă Națională.

0,5% – au spus că ar vota alt partid.

29,7% au spus că vor merge la vot în caz de alegeri, însă nu știu pe cine ar vota.

8,9% au spus că nu ar vota nici un partid și că nu ar merge la alegeri.

4,1% au ales să nu răspundă.

Următoarele alegeri parlamentare urmează să fie organizate în 2025.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării