main logo
759

Sondaj: Câți moldoveni vor alegeri parlamentare anticipate

Aproape un sfert dintre cetăţenii Moldovei cu drept de vot pledează pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sondaj: Câți moldoveni vor alegeri parlamentare anticipate

Acest lucru este evidenţiat de rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat miercuri, la o conferinţă de presă, de compania sociologică "Date Inteligente", transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

Al doilea cel mai popular scenariu de evoluţie a evenimentelor în Moldova este coaliţia dintre blocul politic ACUM şi Partidul Socialiştilor (PSRM), care este susţinută de 16,1% dintre respondenţi. Apoi urmează opţiunile de coaliţie între PSRM şi Partidul Democrat (PDM) - 10,8%, un guvern minoritar - 7,5%, o coaliţie între PDM şi ACUM - 3,8%. Alţi 37,9% nu a putut răspunde la întrebare.

Dacă duminica viitoare în republică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, atunci pentru PSRM ar vota 23,4% din respondenţi, pentru ACUM - 17%, pentru PDM - 14,8%, pentru Partidul Şor - 3,3%, pentru Partidul Comuniştilor - 1,1%, iar pentru Partidul Liberal şi "Partidul Nostru" - câte 0,9%. Alţi 7,1% au declarat că nu ar merge la vot, iar 31,5% sunt indecişi. 

Ţinând cont de numărul respondenţilor decişi, PSRM ar obţine 38,1% din voturi, ACUM - 27,7%, PDM - 24,1%, Partidul Şor - 5,4%.

Potrivit directorului "Date Inteligente", Mihai Bologan, rezultatele sondajului sugerează că componenţa Parlamentului nu se va schimba în mod semnificativ în caz de alegeri anticipate, chiar şi ţinând seama de imprevizibilitatea alegerilor în circumscripţiile uninominale.

Topul încrederii este condus în mod tradiţional de Preşedintele Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 19,2% dintre cetăţeni. El este urmat de preşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc - 9,1%, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu - 8,5%, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase - 4,8%, preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor - 2,5%, premierul Pavel Filip - 1,7%, preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi - 1,5%. Ratingul încrederii altor politicieni nu depăşeşte 1%.

Sondajul a fost realizat la iniţiativa "Date Inteligente" în perioada 17-22 aprilie pe un eşantion de 670 de respondenţi. Marja de eroare este de 4%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării