main logo
549

Soluția propusă de Gribincea pentru depășirea blocajului de la CSM

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, și-a expus părerea referitor la revocarea celor patru membri CSM din funcție în cadrul Adunării Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie.

Soluția propusă de Gribincea pentru depășirea blocajului de la CSMFoto: telegraph.md

În opinia sa, „hotărârile de revocare a membrilor CSM și de organizare a alegerilor noilor membri ai CSM nu sunt bazate pe lege”, transmite Știri.md.

„Despre Adunarea Generală a Judecătorilor planificată pentru poimâine:
1. Legea este lege, fie că e vorba de Președintele țării, judecător sau cel mai neputincios om. Ea ori e respectată or nu. Aici nu există jumătăți sau scurtături!

2. Legea cu privire la CSM nu permite revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru motivele invocate la 27 septembrie (despre cvorum, care nu a fost, nu scriu pentru a păstra mesajul cât mai simplu)! Prin urmare, hotărârile de revocare a membrilor CSM și de organizare a alegerilor noilor membri ai CSM nu sunt bazate pe lege.

3. Este clar că încrederea în membii actuali ai CSM din rândul judecătorilor este foarte redusă. Majoritatea judecătorilor care nu au venit la Adunarea Generală din 27 septembrie tot nu au încredere în CSM. Ei nu au venit doar deoarece nu au dorit să participe la ilegalități. În așa situație, este greu, dacă nu imposibil, în calitate de membru al CSM, să reprezinți judecătorii.

4. Ieșirea din acest impas îl văd în anunțarea demisiei membrilor judecători ai CSM și organizarea noilor alegeri în CSM, însă NU MÂINE. Noile alegeri trebuie să aibă loc conform unor reguli clare și transparente, la care să participe toți judecătorii, nu doar o mica parte din ei! Ele trebuie organizate după cum prevede legea, adică de actualul CSM, nu de grupuri de judecători sau de instanța de judecată!

5. Am privit cu repulsie „разборки по понятиям” dintre judecători, cu plângeri penale și contravenționale scoase din mânecă și subte din deget, controale disciplinare negândite, ”собраний” ca pe timpuri și amenințări pe coridoare. Mă tem că astfel de atitudini îi va face pe politicieni să intre cu buldozerul în justiție, și de la aceasta va pierde doar justiția!

6. În justiție sunt mulți judecători onești. Înțeleg că vă este greu, însă aceasta este lupta voastră, nu a NGO-urilor, donatorilor sau a executivului! Curajul, transparența și verticalitatea trebuie să fie valorile promovate în justiție, nu indiferența, oportunismul și servilismul!”, se arată în mesajul lui Gribincea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării