main logo
2124

Soarta dosarului deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc în Rusia

Dosarul penal pornit de autoritățile ruse, pe numele lui Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, a fost tratat cu indiferență de procurorii moldoveni.

Soarta dosarului deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc în Rusia

Chiar dacă de la anunțul ministerului rus de Interne a trecut mai bine de o lună, Procuratura Anticorupție spune că nu examinează cazul dat, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

De la Procuratura Generală încă nu am primit o reacție. În schimb, experții în drept spun că autoritățile noastre nu pot face ceva dacă rușii nu le-au cerut acest lucru. Totuși, cei de pe loc ar putea iniția o anchetă paralelă, dacă infracțiunea a fost comisă și pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministerul rus de Interne anunțase despre existența dosarului penal pe 22 februarie, practic în ajunul alegerilor parlamentare.

„Organizatorii activității ilegale erau persoane care dețineau cetățenia Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. În perioada anilor 2013-2014 membrii grupării criminale, având motive inventate și în baza actelor false, transferau din conturile întreprinderilor pe care le dețineau în băncile din Federația Rusă resurse financiare în valută străină în conturile organizațiilor străine, sub contextul vânzării de valută”, Irina Volc, reprezentanta ministerului rus de interne.

Nu știm la ce etapă se află acum investigațiile anchetatorilor ruși. De atunci însă a trecut mai mult de o lună și jumătate, dar procurorii din Moldova nu au reacționat la aceste informații. Pentru TV8, șeful Procuraturii Anticorupție a răspuns că „la subiectul dat nu dispune de careva sesizări, adresări sau materiale în curs de examinare.” 

Am solicitat informații și de la Procuratura Generală, însă responsabilii de acolo încă nu au oferit un răspuns.

Pe de altă parte, expertul din cadrul CRJM, Vladislav Gribincea, spune că, de regulă, procurorii din Moldova pot reacționa doar dacă există o solicitare oficială din partea autorităților ruse.

„Autoritățile Republicii Moldova, formal, nu au alte obligații, decât atunci când lor li se solicită așa-numitele comisii rogatorii. Dar chiar și în acest caz solicitările de a întreprinde măsuri de investigații sunt mai degrabă rugăminți decât obligații legale”, Vladislav Gribincea, președinte CRJM.

Totuși, dacă ar vrea, oamenii legii ar putea iniția o anchetă paralelă, spune expertul.

„În cazul în care un cetățean al Republicii Moldova a comis infracțiunea dată concomitent pe teritoriul Republicii Moldova și pe teritoriul altei țări concomitent, autoritățile pot porni urmărirea penală proprie în Republica Moldova”, Vladislav Gribincea, președinte CRJM.

Acesta este al doilea dosar intentat pe numele liderului democrat, Vlad Plahotniuc, în Rusia. La sfârșitul anului trecut autoritățile de la Moscova l-au anunțat în căutare internațională pentru tentativă de omor, însă nu pe teritoriul Federației Ruse, și crearea unui grup criminal organizat. 

Atunci, Plahotniuc a declarat că dosarul penal este o continuare a unor presiuni care deja au loc de mai bine de un an, asupra sa. Am încercat să obținem și astăzi un comentariu din partea lui Vladimir Plahotniuc, însă telefonul acestuia era deconectat. 

Anterior, purtătorul de cuvânt al PDM a declarat că dosarul este o tentativă din parte Rusiei de a influența rezultatul alegerilor parlamentare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării