main logo
747

Slusari: Văd cum în unison Alaiba și Țîrdea cer sângele guvernatorului

Ex-deputatul Alexandru Slusari a venit cu o reacție după ce PAS și PSRM au cerut audierea guvernatorului BNM în Parlament privind creșterea inflației.

Slusari: Văd cum în unison Alaiba și Țîrdea cer sângele guvernatoruluiColaj: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari menționează că "cei de la PAS și cei din PSRM au găsit un стрелочник - BNM, care chipurile este de vină în creșterea prețurilor", transmite Știri.md.

"Orice persoană cu studii economice vă poate spune că Banca Națională are instrumente limitate de ordine monetară pentru a influența procesele inflaționiste. Ce se cere acum de la BNM ? Să ridice rata refinanțării peste 20 de procente și să ucidă definitiv sectorul real al economiei? Sau să majoreze norma rezervelor obligatorii la 50%, ceea ce ar avea același efect negativ pentru business?

Eu văd cum acum în unison Alaiba și Țîrdea cer sângele șefului BNM. Cu Bogdan totul e clar. El în economie pricepe atâta cât cade pe cardul bancar, banii asigurați de Igor Dodon din Bahamas.

Dumitru, dar tu nu vrei să ne spui nimic despre activitatea sau mai bine zis inactivitatea Consiliului Concurenței în toată perioada august 2021-februarie 2022? De reforma ta năstrușnică și eșuată cu comasarea acestei instituției cu ANRE? 

Oare este pentru tine noutate că economia noastră este extrem de monopolizată și prețurile deseori sunt majorate nejustificat la înțelegeri de cartel în restaurante sau saune de către o gașcă mică de băieți șmecheri?", se întreabă Slusari.

Politicianul îl îndeamnă pe Dumitru Alaiba să-l cheme la ședința Comisiei economie, buget și finanțe alături de Octavian Armașu și pe Vaja Jhashi, care recent a ridicat prețurile la ulei vegetal cu 30%.

Totodată, Slusari a comentat și protestul de astăzi al PSRM:

"Tovarășii socialiști, poate voi după protestul steril la BNM trebuia să mergeți la Trans-Oil sau la sediile companiilor petroliere? Слабо? Unii de la PAS să tem de cetățeanul american și prietenul lui Plahotniuc cu încă 3 cetățenii și dublă identitate. Alții din PSRM nu pot protesta împotriva unor sponsori importanți, care veneau la planiorci la Dodon când ultimul deținea funcția de președinte.

Poate era cazul să chemați în plenul Parlamentului pe președintele Consiliului Concurenței și pe ministrul Economiei, care demult ar trebui să elaboreze un mecanism comun eficient de monitorizare a prețurilor și combatere a abuzurilor și acordurilor de cartel cu intervenția rapidă a statului în cazuri de necesitate? Cui trebuie acest circ de cârdășie, când cei care mulți ani au fost la sau lângă guvernare și au beneficiat de schemele monopoliștilor să acopere incompetența altora, care nu pot sau nu vor să lupte cu aceste scheme?", a mai comentat Slusari.

Reamintim că Partidul Socialiștilor (PSRM) a organizat astăzi un protest împotriva politicilor antisociale promovate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Subliniem că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, va fi audiat, săptămâna viitoare, în Parlament în legătură cu majorarea prețurilor la produsele alimentare și pentru a anunța măsurile antiinflaționiste pe care le întreprinde BNM.

Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare – cu 30,17%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populaţiei – cu 34,40%.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării