main logo
2288

Slusari solicită urmărirea penală a lui Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că a fost solicitată pornirea urmăririi penale a lui Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu.

Slusari cere urmărirea penală a lui Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu

Potrivit lui Slusari, comisia parlamentară care se ocupă de investigarea furtului miliardului a constatat că după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci ar fi activat fără a dispune de o administrare specială de stat și ar fi sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova, transmite Știri.md.

„Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova”, a declarat Slusari.

Astfel, conducerea „Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanțiilor de stat, control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat și pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%.

Ținând cont de concluziile Comisiei, solicităm pornirea urmăririi penale în baza art. 329 a domnilor Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Adrian Candu și Anatol Arapu”, a mai adăugat Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării