main logo
5126

Slusari, indignat după ședința CSS: Pe ascuns aflu cât va costa gazul în ianuarie

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, se arată indignat după ce, ieri, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit de urgență în ședință, unde s-a discutat despre situația din sectorul energetic al țării.

Slusari, după ședința CSS: Pe ascuns aflu cât va costa gazul în ianuarieFoto: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari scrie că a ajuns în situația când pe ascuns primește informația că prețul gazelor în luna ianuarie a anului 2022 va fi de 647 de dolari pentru 1.000 m3, transmite Știri.md.

"După ședința subită de ieri a Consiliului Suprem de Securitate am așteptat ceva timp explicații publice. Așa a fost în perioada când doamna Sandu a câștigat scrutinul prezidențial și până la alegeri parlamentare anticipate. După preluarea puterii de către PAS parcă cineva a pus dopul în comunicare.

De ce noi trebuie să descifrăm comunicatul sec, emis de Președinție, parcă suntem în perioada lui Plahotniuc-Dodon? Cum să înțelegem fraza că membrii CSS au audiat informația despre soluțiile de depășire a unei potențiale crize de gaze? Sau că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori?

Din data semnării contractului cu Gazprom societatea nu deține informația suficientă despre situația în sectorul energetic.

Solicitarea publicării contractului a rămas fără reacție. Noi nu cunoaștem care a fost prețul gazului pentru decembrie și cât va plăti Moldova în ianuarie. Am ajuns în situația când pe ascuns primesc informația că prețul gazelor în prima lună a anului 2022 va fi de 647 de dolari pentru 1.000 m3.

Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016-2019! Ce se întâmplă? Este adevărată informația? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spînu?", se întreabă Slusari.

Ex-deputatul susține că prea multe întrebări legate de domeniul energetic s-au acumulat, la care societatea are dreptul să primească răspunsuri mult mai ample.

"În mod absolut netransparent, Guvernul, la insistența Moldovagaz și a lui Andrei Spînu, a transferat recent prin Energocom către Gazprom aproape 1,4 miliarde de lei din banii contribuabililor. Până în prezent noi nu am văzut contractul între Energocom și Moldovagaz. Iar contractul între Termoelectrica și Energocom nici nu a fost elaborat. Totodată, cu multiple încălcări juridice ale procedurilor transferului mai devreme sau mai târziu se va ocupa Procuratura.

Acum, din nou aud zvonuri precum că Moldovagaz cere ajutor de la Guvern pentru achitarea parțială a plăților în ianuarie. Pe de altă parte, văd câtă rezistență există la această întreprindere, afiliată Gazpromului, în privința auditului comprehensiv și cât de greu merge procesul cu auditul datoriilor istorice.

Domnii guvernați, nu vă pare că prea multe întrebări s-au acumulat în domeniul energetic, la care societatea are dreptul la informații mult mai ample decât două alineate din comunicatul CSS? Inclusiv să primim răspunsul care este planul de acțiuni concrete cu pachetul 3 energetic, în condițiile când v-ați asumat angajamentul să nu atingeți 5 ani Moldovagaz", a mai scris Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării