main logo
2018

Slusari: Eu nu pot înțelege aceste cedări rușinoase și nocive față de Transnistria

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a venit cu o reacție după ce MoldovaGaz a anunțat că a aprobat cu data din urmă prelungirea contractului cu Gazprom pănă la 31 octombrie.

Slusari: Eu nu pot înțelege aceste cedări rușinoase față de TransnistriaFoto: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Slusari menționează că nu poate înțelege aceste cedări rușinoase și nocive ale autorităților de la Chișinău față de Transnistria, transmite Știri.md.

"Azi, reprezentantul Guvernului în MoldovaGaz, Oxana Cucerova, a votat ca în luna octombrie Transnistria să primească 122,87 milioane m3 de gaz sau peste 72 procente din volumul necesar pentru luna respectivă. Partea dreaptă a Nistrului va avea doar 53,83 milioane m3 sau sub 60 procente din cantitatea necesară.

Ce facem noi ? De ce se întâmplă această bătaie de joc față de consumatori, care sunt plătitori de bună-credință? De ce se șterg picioarele de industria noastră?", se întreabă Slusari.

Totodată, politicianul subliniază că zona separatistă continuă să aibă prioritate la aprovizionarea cu combustibil albastru pentru care demult „nu achită nimic”.

"Nordul țării deja simte real insuficiența de gaze. La Bălți se discută închiderea școlilor și grădinițelor din cauza tensiunii joase în conductă și imposibilității conectării acestor instituții la agent termic. Cea mai mare întreprindere de producere a zahărului a trecut la păcură și riscă să se oprească peste o săptămână. Cea mai mare uzină de procesare a fructelor parțial a trecut la diesel, care este mai scump de 3 ori decât gazul.

Totodată, zona separatistă continuă să aibă prioritate la aprovizionarea cu combustibilul albastru pentru care demult nu achită nimic. Să nu se oprească cumva fermele de bitcoin și alte uzine care aparțin oligarhilor ruși.

De ce reprezentanții Guvernului măcar nu au pus din start întrebarea de reducere proporțională a volumelor de gaze pentru luna octombrie? Oare puține pârghii economice avem în raport cu Transnistria? Reieșind doar din faptul că partea stângă a Nistrului are datorii în jur de 8 miliarde de dolari pentru gaz consumat, ar trebui în genere să pornim discuția cu ideea ca la ei să fie livrat gaz doar pentru Termocentrala Cuciurgan și gospodăriile casnice. Din păcate, reprezentanții Guvernului nici nu au încercat să aibă poziția verticală!

Așa și trăim 30 de ani și întreținem un regim separatist care râde de noi și ne ține în albia politicii Federației Ruse. Capul plecat sabia nu-l taie. Dar nici soarele 30 de ani nu-l vedem!", a conchis Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării