main logo
5050

Slusari anunță numele ex-oficialilor implicați în furtul miliardului

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, Alexandru Slusari, care a prezentat joi raportul acestei comisii în Parlament, a declarat că, în august 2019, "procuratura Moldovei a început în sfârşit investigarea reală a fraudei bancare".

Slusari anunță numele ex-oficialilor implicați în furtul miliarduluiFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, răspunzând la întrebările deputaţilor, Slusari a atras atenţia la faptul că, spre deosebire de alte comisii parlamentare şi guvernamentale similare, comisia condusă de el a avut curajul să spună numele acelor funcţionari care au fost implicaţi în furtul de bani de la bănci. 

Printre aceşti foşti funcţionari au fost date următoarele nume: Andrian Candu, Dorin Drăguţanu, Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Anatol Arapu, transmite Știri.md.

În raportul prezentat se spune că o mare vină pentru frauda bancară o poartă Banca Naţională, care, având atribuţiile necesare, nu le-a folosit pentru a opri furtul banilor din bănci.

Întrebat cum au reacţionat la întrebările comisiei funcţionarii publici care au fost implicaţi într-o anumită măsură în furt, Alexandru Slusar a spus: "Practic, toţi au spus că sunt oameni mici, că nimic nu depindea de ei".

Comisia a ajuns la concluzia că grupările Platon, Plahotniuc, Filat şi Şor au participat activ la pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii prin plasarea unei emisiuni suplimentare închise de acţiuni ale băncii, la care statul, în calitate de acţionar, nu a participat, iar cota sa a scăzut în acest fel de la 56% la 33%.

Slusari a amintit că Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea în semn de protest faţă de acţiunile acestor grupări.

Membrii comisiei au ajuns la opinia comună că frauda bancară şi pierderea controlului statului asupra BEM a fost "o acţiune bine planificată, care a fost realizată cu participarea funcţionarilor de stat".

În materialele comisiei se arată că din cele trei bănci - BEM, Banca Socială şi Unibank - au fost retrase în total 25 de miliarde de lei. Este surprinzător faptul că, deşi Banca Naţională a introdus supravegherea specială în aceste bănci la sfârşitul lunii noiembrie 2014, la BEM oricum au fost acordate credite dubioase şi au fost efectuate transferuri mari, de exemplu, 50 milioane euro pe care BEM i-a transferat la Banca Socială.

Comisia a constatat că cele mai mari sume de bani de la cele trei bănci au fost retrase în perioada 7-27 noiembrie 2014.

În recomandările către Parlament, comisia recomandă suspendarea din funcţie a doi viceguvernatori ai BNM, Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei, care au fost numiţi de BNM şi care încă lucrează la bancă. Comisia recomandă BNM să desecretizeze materialele legate de retragerea frauduloasă a 1 miliard de dolari din cele trei bănci.

Știri.md precizează că, astăzi, a fost prezentat raportul pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare.

Prezentarea raportului în plenul Parlamentului a avut loc în lipsa deputaților Partidului Democrat, care au părăsit sala de ședințe, și au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării