main logo
2240

Slusari acuză o diversiune antistatală. Replica ex-premierului Chicu

Fostul prim-ministru Ion Chicu a criticat declaraţiile vicepreşedintelui Parlamentului Alexandru Slusari privind plasarea titlurilor de stat (TS) de către Ministerul Finanţelor.

Slusari acuză o diversiune antistatală. Replica ex-premierului ChicuColaj: știri.md

El le-a numit "diversiune antistatală". Potrivit Infotag, Slusari a scris pe reţelele de socializare că "în primele şase zile ale anului 2021, ministerul deja a împrumutat peste 703 milioane de lei pe piaţa internă, adică de nouă ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020 (83,5 milioane de lei). Acesta este un semnal alarmant pentru stabilitat ea fiscală," transmite Știri.md.

Drept răspuns, Chicu a făcut apel la colegii ministerului de finanţe să-l invite pe "tractorist" ("terorist intern", în limba liberală modernă) şi să-i facă o lecţie despre noţiuni elementare din domeniul finanţelor publice şi managementului lichidităţilor".

"La prima licitaţie planificată (anul acesta), Ministerul Finanţelor a plasat TS pentru 703 milioane de lei. Rata a fost de 3,38% (pentru titlurile cu scadenţă de până la 91 de zile, comparativ cu 3,4% în decembrie 2020), chiar dacă de la 1 ianuarie 2021, venitul din tranzacţii cu titluri de stat este impozitat", a mai scris Chicu.

În acelaşi timp, el a menţionat că "în 2021, ministerul a răscumpărat deja 426 de milioane de lei din valorile mobiliare plasate anterior şi, până la sfârşitul lunii, va răscumpăra încă aproximativ 700 de milioane de lei". Chicu a numit această practică normală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării