main logo
582

Siegfried Mureșan: Aderarea la UE va garanta stabilitate R. Moldova

„Republica Moldova este la fel de importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene cum este și Ucraina”.

Siegfried Mureșan: Aderarea la UE va garanta stabilitate R. Moldova

Cu un astfel de mesaj a venit eurodeputatul român Siegfried Mureșan, transmite Știri.md.

„Acest lucru a fost demonstrat foarte clar în ultimul an. Prin modul în care au gestionat criza refugiaților și celelalte consecințe ale războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au făcut un serviciu Uniunii Europene și au contribuit la siguranța noastră, a tuturor. Cu un guvern servil și antieuropean la Chișinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toți, folosindu-se de Moldova.

Oamenii din Republica Moldova vor o țară în care statul de drept și justiția funcționează, o țară care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Rusia vrea ca Republica Moldova să rămână săracă și controlabilă. Oligarhii din Moldova vor o țară în care justiția nu funcționează și în care pot fura în continuare fără să fie pedepsiți.

Tocmai de aceea, Federația Rusă și oligarhii din Moldova fac tot posibilul să destabilizeze această țară.

Cum putem ajuta Republica Moldova?

Aderarea la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care putem garanta stabilitatea și siguranța Republicii Moldova pe termen lung. De aceea, cel mai bun mod prin care noi, Uniunea Europeană, putem ajuta este să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, înainte de finalul acestui an.

Iar în paralel cu începerea negocierilor de aderare, trebuie să luăm cât mai multe măsuri de integrare a Moldovei în Europa, precum aderarea la piața unică și reducerea tarifelor de roaming. Cu cât oamenii din Moldova simt mai repede cât mai multe dintre beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la UE, cu atât îi va fi mai greu Rusiei să manipuleze, să dezinformeze și să destabilizeze.  

Trebuie, de asemenea, să continuăm să acordăm sprijin financiar Republicii Moldova pentru a putea să-și stabilizeze economia și să ia măsuri de ajutor pentru oameni. De aceea, vrem să adoptăm cât mai repede în Parlamentul European noua asistență macrofinanciară de 145 de milioane de euro. 

La fel de important este să continuăm să ajutăm Republica Moldova să reducă dependența de gazul din Federația Rusă. Cu cât Moldova este mai puțin dependentă energetic de Kremlin, cu atât Rusia are mai puține instrumente de șantaj.  

În paralel, mai putem ajuta sancționând, la nivelul Uniunii Europene, oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum am sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina.

Nu în ultimul rând, trebuie să continuăm să ajutăm autoritățile de la Chișinău să își securizeze granițele și să combată dezinformarea venită dinspre Federația Rusă”, a declarat acesta.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării