main logo
833

Serebrian: Problema Transnistriei nu e piedică în calea integrării UE

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că problema nerezolvată a Transnistriei nu reprezintă un obstacol în calea integrării europene a Republicii Moldova.

Serebrian: Problema Transnistriei nu e piedică în calea integrării UEFoto: ipn.md

Potrivit Infotag, despre acest lucru el a afirmat într-un interviu acordat pentru jurnal.md, transmite Știri.md.

"Va fi posibil, la fel ca şi în cazul Ciprului. Astăzi, atât Moldova, cât şi Ucraina sunt state candidate la UE.

Regiunea transnistreană, fiind o enclavă între Moldova şi Ucraina puternică, nu are alte oportunităţi şi este determinată geografic să fie în UE, să fie alături de noi.

În cazul malului stâng al Nistrului este foarte important ce îşi doresc oamenii.

De aceea este necesară schimbarea mentalităţii populaţiei.

Am spus recent la Bruxelles că trebuie să facem tot posibilul pentru ca procesul de integrare în UE şi procesul de reintegrare a ţării să fie cumva sincronizate, derulate în paralel, inclusiv prin motivarea pozitivă a cetăţenilor", a spus Serebrian.

El a menţionat că au loc deja schimbări pozitive.

"Dovada în acest sens este că 70 la sută din comerţul transnistrean este cu UE, ceea ce era de neconceput în urmă cu trei sau patru ani.

Totodată, în Moldova sunt înregistrate alte câteva sute de companii din Transnistria, al căror număr total ajunge în prezent la aproape 2200.

Cu alte cuvinte, marea majoritate a companiilor din stânga sunt înregistrate la Chişinău şi funcţionează conform unor reguli clare.

Dacă toate aceste companii sunt acum înregistrate în Moldova, este un fapt indubitabil că sectorul economic înţelege deja beneficiile relaţiilor cu UE", a spus oficialul.

El a subliniat că acum "dosarul transnistrean arată altfel decât acum şase luni, ca să nu mai vorbim de acum un an sau un deceniu".

"Războiul din Ucraina a influenţat şi schimbat situaţia. Totul se schimbă şi se schimbă foarte repede.

Numai în ultimele şase luni, zeci de mii de locuitori ai malului stâng al Nistrului au solicitat cetăţenia Republicii Moldova, astăzi 90 la sută din populaţia regiunii transnistrene deţin cetăţenia statului nostru", a subliniat Serebrian.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării