main logo
520

Serafim Urechean: Alegerile anticipate sunt o prostie

Fostul primar de Chişinău Serafim Urechean consideră că alegerile anticipate sunt „o prostie”, pentru că rezultatul scrutinului parlamentar vor rămâne aproximativ aceleaşi.

Serafim Urechean: Alegerile anticipate sunt o prostie

„Alegerile anticipate sunt o prostie. Ele sunt inadmisibile pentru Republica Moldova, fiindcă accentele nu se vor schimba radical. Vor fi nişte mișcări de două-trei figuri pe tabla de şah în favoarea sau defavoarea unei sau altei formaţiuni politice”, a declarat Serafim Urechean la emisiunea „Important” de la TVC21, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro

În opinia sa, tergiversarea negocierilor între partidele care au acces în Parlament este cauzată de faptul ca ar avea loc „negocieri individuale”, adică separat cu unii deputaţi din anumite partide şi nu cu fracţiunile.

Potrivit lui, din acest motiv şi nu este reluată şedinţa Parlamentului, pentru că unele partide au „temerea că unii deputaţi vor emigra în favoarea unei majorităţi”. 

„Aş vrea să remarc că alegerile anticipate, dacă ar fi petrecute, oamenii în general le-ar ignora şi aceasta este posibil, ca ele să nu aibă loc din cauza neprezenţei la urna de vot a cetăţenilor”, a adăugat Urechean. 

Amintim că după alegerile parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova, niciun partid nu a obţinut majoritate parlamentară (50+1), fiind nevoie de o coaliţie. PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. Dacă timp de trei luni nu se va forma o majoritate parlamentară, preşedintele ţării trebuie să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.   

PDM a făcut o invitaţie la dialog către Blocul ACUM, aceştia însă au refuzat categoric orice discuţii cu Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a anunţat că ar dori să discute doar cu Socialiştii cu privire la un pachet de legi de dezoligarhizare al statului. 

Cu alte cuvinte, Blocul ACUM admite o cooperare cu Socialiştii în vederea eliminării din sistemul de stat a oamenilor afiliaţi lui Plahotniuc. Socialiştii încă nu au răspuns la propunerile ACUM, subliniind că mai întâi este nevoie de aşezat la masa de dialog şi de discutat.   

De partea cealaltă, Socialiştii au avut deocamdată o întrevedere doar cu democraţii, despre care au spus că au fost constatate atât lucruri în comun, cât şi divergenţe politice, fără a se lua o decizia cu referire la formarea unei alianţe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării