main logo
1539

Șeful statului nu a promulgat legea privind Stadionul Republican

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea privind transmiterea fostului Stadion Republican pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA. El a anunţat joi pe pagina sa de Facebook că a întors legea în Parlament pentru reexaminare.

Șeful statului nu a promulgat legea privind Stadionul Republican

„După cum am anunțat anterior, astăzi am semnat oficial refuzul de promulgare a legii cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican, pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA", a scris Dodon, transmite Ştiri.md.

Totodată, preşedintele şi-a motiva şi decizia: 

„La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării", a explicat Dodon.

Anterior, Dodon a mai anunţat că refuză să cedeze pământ americanilor chiar și dacă va ajunge la suspendare. 

Amintim că Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007, la inițiativa prim-ministrului de atunci Vasile Tarlev. Acesta a declarat că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20.000 de locuri, o parcare imensă și un hotel, dar lucrările de reconstrucție a Stadionului Republican așa și nu au mai început.

Terenul fostului Stadion Republican cu o suprafață mai mare de cinci hectare este proprietate publică şi în prezent se află în paragină.

Recent s-a aflat că Guvernul vrea să vândă Stadionul Republican. Potrivit unui proiect de lege, terenul de peste 5 ha din centrul orașului Chișinău ar putea ajunge în proprietatea Statelor Unite ale Americii, care vor construi un nou sediu pentru misiunea diplomatică.

Ambasadorul SUA, James Pettit, a declarat că tranzacţia de procurare a terenului pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA în Moldova va fi una corectă şi transparentă. 

Diplomatul a mai explicat că sediul actual al ambasadei SUA este mic, iar unii angajaţi sunt nevoiţi să muncească în oficii, care sunt amplasate în diferite regiuni ale Capitalei.

Petiția Soarta stadionului, decizia poporului" a fost publicată pe site-ul Forum.mddeținut de compania Simpals. Aceasta este adresată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadei SUA la Chișinău.

Petiția afirmă că cetățenii au așteptat ca stadionul să fie restaurat „însă guvernul a luat o altă hotărâre: să distrugă rămășițele și să transmită teritoriul pentru a fi construită pe acesta clădirea unei ambasade “. Semnatarii sunt categoric împotriva unei astfel de decizii.

Petiția poate fi semnată accesând linkul: https://forum.md/ro/petitions/385

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării