main logo
442

Șeful statului, Igor Dodon, va întreprinde o vizită oficială în Turcia

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut luni o întrevedere cu o delegație de deputați turci, condusă de Mehmet Altay, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Turcia.

Șeful statului, Igor Dodon, va întreprinde o vizită oficială în Turcia

În cadrul dialogului, Igor Dodon a menționat nivelul avansat al relațiilor bilaterale și a pledat pentru menținerea ritmului ascendent al dialogului strategic moldo-turc, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Șeful statului a subliniat că Republica Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai RM şi ne dorim ca economia țării noastre să rămână o destinaţie atractivă pentru businessul turcesc.

De asemenea, Președintele țării a apreciat asistenţa financiară şi tehnică acordată Republicii Moldova prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), în special în UTA Găgăuzia, care pe parcursul ultimilor ani a alocat peste 33 mln USD pentru implementarea proiectelor în diverse domenii prioritare precum ocrotirea sănătăţi, educaţie, protecția mediului, ș.a.

În context, Igor Dodon a menționat faptul că astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova și anume marcarea a 25 de ani de la aprobarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). 

Șeful statului a reiterat rolul deosebit al Republicii Turcia și anume al Președintelui de atunci, Süleyman Demirel, în reglementarea situației de criză de la începutul anilor 90, în Găgăuzia.

În continuarea discuției, Președintele Republicii Moldova a informat membrii delegației despre vizita sa oficială în Republica Turcia, pe 29-30 decembrie curent, în cadrul căreia este preconizată organizarea unui Forum al oamenilor de afaceri moldo-turc și desfășurarea primei ședințe a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării