main logo
2266

Șeful CEC, despre cele 3 secții de vot în Transnistria: Nu sunt necesare

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că cele trei secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană, deschise la Corjova și mun. Bender „nu sunt necesare”.

Șeful CEC, despre cele 3 secții de vot în Transnistria: Nu sunt necesare

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„În situația în care nu putem asigura ordinea publică și sunt riscuri iminente, părerea mea, este că nu sunt necesare acele trei secții”, a declarat el.

Dorin Cimil a mai menționat că a comunicat anterior colegilor din cadrul CEC despre riscurile care pot exista, însă poziția sa nu a fost susținută.

De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărârea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020.

Membrul Comisiei, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect.

Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționând că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public.

În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.

La data de 10 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale urmau să examineze proiectul de modificare a hotărârii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. Totuși, membrii CEC au decis amânarea examinării proiectului pentru următoarea ședință.

Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționând asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării