main logo
1121

Șeful ARBI: Se depun eforturi mari ca să finalizăm ancheta şi să returnăm banii delapidaţi

Vă asigur că se depun eforturi mari ca să finalizăm ancheta şi să returnăm banii delapidaţi. Avem un mecanism bine planificat în baza căruia ne sincronizăm acţiunile.

Șeful ARBI: Se depun eforturi mari ca să returnăm banii delapidaţiFoto: tribuna.md

O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), Sergiu Carapunarlî, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, transmite Știri.md.

"Noi, şi procurorii, şi toţi cei care astăzi muncesc asupra dosarelor care vizează frauda bancară suntem cetăţeni ai acestei ţări şi vrem ca aceşti bani să fie recuperaţi. De aceea, este cumva lipsit de temei să se afirme că autorităţile nu vor sau trenează procesul de recuperare, cu rea-credinţă. 

Vă asigur că se depun eforturi mari ca să finalizăm ancheta şi să returnăm banii delapidaţi. Avem un mecanism bine planificat în baza căruia ne sincronizăm acţiunile. Iar pentru un rezultat bun trebuie să urmăm procedurile impuse de lege", a declarat Sergiu Carapunarlî.

Potrivit șefului ARBI, în perioada iunie 2019 – prezent, Agenția a identificat 915 bunuri în țară ale bănuiților și învinuiților în valoare totală de 2.926.176.485,40 lei, bunuri pe care au fost aplicate sechestre.

"Am găsit bunuri şi peste hotare. În scopul identificării bunurilor bănuiților și învinuiților peste hotarele țării, Agenția a inițiat cooperarea internațională cu mai multe jurisdicții prin intermediul rețelelor SIENA a Europol, CARIN, rețelele Direcției Cooperare Polițienească Internațională a MAI, în adresa cărora au fost expediate zeci de solicitări. 

În acest sens au fost interpelate țări cum ar fi: România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Austria, Franța, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Georgia, Hong Kong, Cehia, Polonia, Germania, Elveția, Olanda, Lituania, Letonia, Serbia, Muntenegru, Luxembourg, Cipru, Noua Zeelandă etc. Ca rezultat, au fost identificate 14 bunuri peste hotare în valoare totală de 121.077.510,25 lei, pe care Agenția a aplicat sechestre. 

Astfel, valoarea totală a celor 929 de bunuri, asupra cărora Agenția a aplicat sechestre în dosarele privind frauda bancară, constituie 3.047.253.995,65 lei (dintre care 1.475.541.344,71 lei constituie valoarea bunurilor deținute prin intermediul terților, în calitate de beneficiar efectiv)", a precizat șeful ARBI.

Amintim că, săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a dat aviz negativ activităţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), inclusiv Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), motivul invocat fiind lipsa de progres în recuperarea miliardului furat din cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării