main logo
4116

Ședința comună a Parlamentelor. Sandu: Romania ne-a fost mereu aproape

În acest momente are loc ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României.

Ședința comună a Parlamentelor. Sandu: Romania ne-a fost mereu aproapeFoto: zdg.md

La întrunire participă oficiali importanți atât din Republica Moldova, cât și din România, transmite Știri.md.

Astfel, din partea Republicii Moldova la reuniune au fost invitați întreg corpul de deputați și președinta țării, Maia Sandu. România va fi reprezentată la eveniment de delegațiile Senatului și Camerei Deputaților, conduse de președinții Florin-Vasile Cîțu și Ion-Marcel Ciolacu.

"Mă bucur să vă salut la Chișinău: Dea lungul existenței noastre, istoria ne-a pus la încercări, una dintre ele s-au pus în calea dezvoltării și au îngreunat evoluția Republicii Moldova. cea mai recentă dintre ele este acest război. În ciuda acestora, am rămas întotdeauna în jurul acelorași valori.

Am fost și rămânem o țară cu alegeri libere, cu oameni care eu știut să apere democrația. Suntem o societate în care diferite etnii au existat în armonie de secole. Mulți dintre cetățenii noștri trăiesc și sunt integrați în state membre UE.

România ne-a fost mereu aproape și rămâne alături în domeniu economic, politic, cultural, diplomatic, educațional. Simțim acest lucru în aceste momente. Cea de-a doua reuniune va avea loc în curând la București.

România a fost mereu alături de Republica Moldova, iar relațiile dintre cele două țări sunt astăzi la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani. Însă mai sunt multe de făcut. Experiența și expertiza României au fost și vor fi în continuare de mare ajutor.

Sunt încrezătoare că și evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunităților locale. Cooperarea dintre legislative ne va fi extrem de importantă și în parcursul nostru european, în procesul de racordare la legislația Uniunii Europene, pe care România se oferă generos să o împărtășească cu noi.

(...) Trăim vremuri complicate în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc sunt esențiale și în spiritul lor s-a coagulat Uniunea Europeană. Doar așa putem depăși tragedia și distrugerile războiului. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, avem nevoie de susținerea dumneavoastră pentru a păstra pacea în Republica Moldova și a oferi siguranță cetățenilor noștri, pentru a face față provocărilor fără precedent.

Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, este o noutate foarte bună pentru noi. Dar știm că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Și la această etapă importantă pentru noi contăm pe sprijinul dumneavoastră. Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene să contactați colegii dumneavoastră din statele membre ale UE și să le spuneți că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă șansă să devină parte a marii familii europene", a precizat Maia Sandu.

Urmărește LIVE ședința:

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării