main logo
1594

Se împlinesc doi ani de când Maia Sandu a fost aleasă președinte

În data de 15 noiembrie 2020 se fac doi ani de la turul doi a alegerilor prezidențiale în urma cărora Maiei Sandu a fost aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Se împlinesc doi ani de când Maia Sandu a fost aleasă președinte

Ulterior, Maia Sandu a fost învestită în funcție în data de 24 decembrie și a început mandatul odată cu depunerea jurământului constituțional în fața deputaților, a membrilor Curții Constituționale și a cetățenilor, transmite Știri.md, cu referire la Realitatea.

Pe 15 noiembrie 2020, în Republica Moldova a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la care au participat Maia Sandu și Igor Dodon, primii doi candidați clasați după primul tur. Potrivit rezultatelor preliminare, prezența la vot a fost de 52,78%, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost aleasă președinte al Republicii Moldova. Rezultatele finale ale alegerilor au fost validate de Comisia Electorală Centrală și confirmate de Curtea Constituțională.

În turul doi, Maia Sandu a fost aleasă cu votul a aproape 940 de mii de moldoveni, iar Igor Dodon de aproape 700 de mii de oameni.

Maia Sandu este prima femeie președintă a Republicii Moldova. Totodată, este al șaselea președinte al Republicii Moldova și al patrulea șef de stat ales prin vot direct după Mircea Snegur (1991 – 1997), Petru Lucinschi (1997 – 2001) și Igor Dodon (2016 – 2020). Alți doi președinți, Vladimir Voronin (2001 – 2009) și Nicolae Timofti (2012 – 2016) au fost aleși de Parlament.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării