main logo
25603

Scrisoarea lui Platon către Sandu: Nici Plahotniuc, nici Șor nu au bani

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a adresat o scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Scrisoarea lui Platon către Sandu: Nici Plahotniuc, nici Șor nu au baniColaj: știri.md

Potrivit lui Platon, „nici Plahotniuc, nici Șor bani nu au”, transmite Știri.md.

În același timp, acesta a venit cu un „plan pentru returnarea miliardului furat”.

„Stimată Președintă! Îndrăznesc să amintesc că, în promisiunile Voastre electorale, Dvs. ați promis să Vă dedicați cadența în scopul returnării miliardului furat.

Pentru a nu Vă consuma timpul, deși nici așa nu Vi-l consumați în acest scop, vreau să Vă anunț că nici Plahotniuc, nici Șor bani nu au.

Este o dovadă științifică. Dacă doriți, pot să Vă explic în detaliu unde au pierdut, cum au cheltuit, ce au ratat. Iată de ce, banii trebuie returnați de la persoanele care, deși nu au participat direct, poartă responsabilitate de drept, deoarece au procurat bunuri sustrase.

1. Așa cum am mai declarat anterior, este necesar de a întocmi și înainta o cerere de chemare în judecată în privința VneșEconomBank (VEB) a Federației Ruse în mărimea a 1 mlrd. 600 mln. dolari SUA în calitate de răspundere subsidiară ca acționar al BEM.

Dvs., având pârghiile de influențare asupra Băncii Naționale, ignorați insistent această posibilitate! Ce interese aveți pentru a proteja această bancă?

Dacă nu Veți întreprinde imediat nicio acțiune, atunci voi fi nevoit să mă adresez guvernelor partenerilor de dezvoltare, precum și Comisiei Europene cu solicitarea de a Vă determina s-o faceți. Ei nu trebuie să cheltuie banii plătitorilor lor de impozite, atunci când Dvs. nu Vă preocupați să colectați banii poporului moldovean de la băncile rusești.

2. Trebuie susținute eforturile administratorului BEM privind solicitarea de la Gazprombank a 209 mln. dolari SUA. Pe riscul propriu, administratorul a înaintat revendicările, dar îi va fi complicat să reușească de sine stătător. Doar să nu-l implicați pe Litvinenco pentru că va dărâma totul.

Eu am pregătit toate solicitările și le-am expediat Băncii Naționale. Trebuie doar să le transcrie fără a schimba vreo buchie și să le înainteze. Atunci totul va fi ok!

Sunt gata să-mi asum legalizarea în Europa și colectarea revendicărilor din primul și al doilea punct. Ulterior Veți putea spune că Dvs. ați făcut-o. La fel ca și în cazul campaniei de vaccinare.

3. Acțiunile Victoriabank pe care Banca Transilvania le-a procurat de la Plahotniuc. Urmărirea penală a demonstrat în totalitate că aceste acțiuni au fost procurate din banii sustrași de la BEM. BERD și Banca Transilvania susțin că nu au cunoscut de la cine au procurat acțiunile. Dar scrisorile mele și multiplele vizite ale domnului Lobanov demonstrează contrariul.

Mai mult decât atât, există mărturii că sediul BERD din Londra a fost vizitat, cu procură din partea companiei Insidown, de domnul Drăguțanu. Și încă ceva! Desigur, nimeni nu are să V-o spună, nici Stamate, nici Litvinenco, pentru că nu o cunosc, dar, conform legii, bunurile procurate din bani furați sunt parte a spălării banilor și urmează a fi confiscate în favoarea statului. 

Este stabilit că Banca Transilvania cunoștea despre proveniența acestor acțiuni și a fost complice a infracțiunii. Deci, nu e investitor și cumpărător de bună credință.

Pot să Vă aduc încă trei argumente juridice de ce aceste acțiuni aparțin Republicii Moldova. Dar și cele deja aduse sunt suficiente.

Valoarea acțiunilor este de cel puțin 40 mln. Euro. Însă, conform informațiilor mele, Dvs. personal Vă opuneți returnării acestor active statului și faceți lobby în interesul Banca Transilvania, prin urmare, aduceți daune Republicii Moldova în mărime de 40 de mln. Euro. Asta e o crimă și, mai devreme sau mai târziu, va trebui să răspundeți. Nu lăsați să se ajungă până acolo.

Realizarea practică a acestui plan de acțiuni va acoperi în totalitate miliardul furat și va aduce și unele venituri suplimentare. Totul e în mâinile Voastre fragile, trebuie doar să Vă îndepliniți promisiunile. Apropo, pentru a nu căuta „vinovații”, toate cele menționate supra nu intră în competențele Procuraturii, cu excepția acțiunilor Victoriabank. Dar o să Vă dați seama.

Cu permisiunea Dvs., vă voi aminti periodic despre obligațiunea de a returna miliardul furat. Planul vi l-am oferit. Altfel, nu Veți returna nimic. Succes!”, a scris Platon.

Amintim că, în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat celor trei bănci credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de peste 14,12 miliarde de lei, după cum urmează: Banca de Economii – 9,27 miliarde de lei, Banca Socială – 2,7 miliarde de lei și Unibank - 2,15 miliarde de lei.

Legea transformării în datorie publică a banilor furați din băncile fraudate a fost adoptată în octombrie 2016 cu ocolirea dezbaterilor parlamentare, prin asumarea răspunderii de către Guvernul Filip. A fost una dintre precondiţiile FMI în contextul noului acord de creditare a Moldovei.

Guvernul se obligase atunci să restituţie din buget, timp de 25 de ani, adică până în 2041, la o dobândă de 5 la sută, datoria de peste 13 miliarde de lei, formată ca urmare garanţiilor emise în secret de guvernele Leancă şi Gaburici, pentru a acoperi gaura din sistemul bancar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării