main logo
4823

Schimb de replici în Parlament privind drona căzută la Vulcănești

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a solicitat joi, 15 februarie, audierea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, privind fragmentele dronei căzute recent la Vulcănești. În replică, deputatul PAS Andrian Cheptonar le-a sugerat colegilor din opoziție să-l întrebe pe Putin, și nu Guvernul, ce căuta acea rachetă în preajma hotarelor cu Republica Moldova.

Schimb de replici în Parlament privind drona căzută la VulcăneștiFoto: Newsmaker.md

După ce în spațiul public a apărut noutatea privind fragmentele dronei căzute în apropierea satului Etulia, deputatul socialist Adrian Albu susține că în societate a apărut întrebarea cu privire la radarul achiziționat, ultramodern, cu 15 milioane de euro, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Drept urmare, Albu a solicitat audieri pe acest caz și a cerut ca Anatolie Nosatîi să explică de ce acest radar nu a putut depista drona respectivă. 

„Am citit specificația radarului, interesant, este pentru altitudini joase și mijlocii - de la 200 până la 5.000 de metri. Deci drona trebuia să fie detectată cu ușurință”, a mai declarat deputatul socialist.

În replică, deputatul PAS Andrian Cheptonar i-a sugerat lui Albu să-i adreseze această întrebare direct lui Vladimir Putin, care a declanșat un război la hotar cu Moldova, în țara vecină, Ucraina, acum aproape doi ani. 

„Îl invit să meargă la curatorii săi, la Putin, să-l întrebe ce căuta această dronă, a cui este ea, ce căuta ea în preajma hotarelor Republicii Moldova, mergea să omoare ucraineni nevinovați? Întrebarea dumneavoastră, domnule deputat, trebuia să fie în adresa stăpânilor formațiunii pe care o reprezentați și nu în adresa Guvernului Republicii Moldova”, a punctat Cheptonar.

Într-un final, propunerea socialiștilor de a-l audia pe Nosatîi a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Inițiativa a fost susținută de 24 de parlamentari din cei 86 prezenți la ședința parlamentară.

Știri.md amintește că Poliția de Frontieră a anunțat în ziua de 11 februarie că în zona frontierei moldo-ucrainene au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”.

La scurt timp, președintele R. Moldova, Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, au venit cu o reacție în care condamnă atacurile recente ale Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că, în cadrul cercetărilor, specialiștii Secției tehnico-explozive a Poliției au depistat partea de luptă a dronei care conținea circa 50 de kilograme de explozibil.

Echipele de specialiști de la Bombteh au reușit să neutralizeze încărcătura explozivă.

Potrivit prim-ministrului Dorin Recea, radarul pe care îl deține Republica Moldova, în valoare de circa 14,5 milioane de euro, nu poate detecta dronele de tip Shahed. Acesta susține că Republica Moldova are nevoie de a procura până în 2030 un sistem care ar putea identifica toate tipurile de pericole aeriene.

Iar ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că Republica Moldova trebuie în continuare să investească în apărarea națională, întrucât efecte colaterale ale războiului dus de Federația Rusă în Ucraina asupra țării noastre pot să mai aibă loc. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării