3 477
10
Scenariul lui Dodon dacă alianța PSRM-PDM pierde majoritatea în Parlament
3 477
10

Preşedintele Igor Dodon a evaluat şansele de continuare a activităţii actualului Guvern şi a majorităţii parlamentare.

Foto: știri.md

Potrivit Infotag, el a menţionat la emisiunea "Preşedintele răspunde" că "Parlamentul îşi pierde încrederea din cauza lui Plahotniuc, care cumpără deputaţii de la PDM pentru Şor cu 500-600 mii de euro", transmite Știri.md.

"E ruşine că ei au cumpărat deja 14-15 deputaţi şi acum au părăsit fracţiunea cu care au fost aleşi în Parlament.

Şi s-au dus la Candu, Şor, la toată această bandă. Vreau să vă asigur că, dacă mai pleacă 2-3 deputaţi din coaliţia de guvernământ, vom dizolva acest Parlament.

Ar fi ideal ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc simultan cu cele prezidenţiale. Un deputat al PSRM s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a verifica dacă acest lucru este posibil.

Dacă este posibil, vom găsi o soluţie tehnică şi vom organiza totul rapid", a dat asigurări Preşedintele.

El nu a exclus că, în cazul în care va creşte numărul de îmbolnăviri la toamnă şi va fi declarată stare de urgenţă, alegerile prezidenţiale ar putea fi amânate.

În acelaşi timp, potrivit lui, "posibilitatea ca actuala majoritate parlamentară să lucreze încă câteva săptămâni sau câteva luni este destul de mare".

În această privinţă, Dodon a amintit că unul dintre deputaţi, Eugeniu Nichiforciuc, a fost diagnosticat cu coronavirus.

"Având în vedere ca el a contactat cu alţi deputaţi, este necesar ca toţi ceilalţi să meargă în carantină pentru 14 zile, după cum spun medicii.

Prin urmare, există o mare probabilitate ca în următoarele două săptămâni, ba poate mai mult, să nu aibă loc şedinţe parlamentare.

Pentru că aşa sunt regulile pentru a ne asigura că virusul nu s-a răspândit mai departe", a spus Preşedintele.

Potrivit lui, Guvernul actual "ceva reuşeşte mai mult, ceva nu, dar, în general, lucrează, face faţă pandemiei şi acestei situaţii".

"Dacă în coaliţie vor fi mai puţin de 50 de mandate, atunci ne vom aduna cu doamna Greceanîi (preşedinta Parlamentului - "I.") şi domnul Chicu (premierul - "I.") şi vom decide ce să facem în continuare. Să vedem dacă are sens ca acest Guvern să lucreze mai departe fără majoritate parlamentară sau nu", a declarat şeful statului.

El consideră că, în condiţiile actuale, "formarea unui alt Cabinet nu va fi atât de simplă".

"În Parlament e un haos complet. Nu cred că cei de dreapta vor risca, deşi m-aş bucura să rişte şi să formeze cu Plahotniuc un nou guvern.

Dar dacă îşi asumă o astfel de responsabilitate, să semneze, să înainteze Preşedintelui candidatura (premierul) şi ne vom gândi. Dar mai întâi, să semneze toţi împreună, ca oamenii să ştie cine ce este", a spus Preşedintele.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter