main logo
1938

Scandalul Orizont: Cu cagule pe cap, ACUM cere demisia şefului SIS

Mișcarea de Rezistență ACUM a protestat în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) în legătură cu expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai liceului Orizont.

Scandalul Orizont: Cu cagule pe cap, ACUM cere demisia şefului SIS

Mai mulți reprezentanți și susținători ai partidelor de opoziție PAS, PPPDA și PLDM au cerut demisia directorului Vasile Botnari și au acuzat instituția că ar fi capturată de oligarhi, în contextul deportării a șapte profesori de la Liceul Orizont, la începutul acestei luni.

Potrivit președintei PAS, Maia Sandu, SIS a căzut pradă sistemului oligarhic, chiar dacă legea spune că instituția trebuie să asigure securitatea statului și securitatea cetățeniilor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Vedem că în cazul abuzului pe care l-a comis respectiva instituție, atunci când au fost deportați șapte cetățeni turci, șapte profesori, oameni care au contribuit la îmbunătățirea sistemului educațional din Moldova, niciunul din principiile indicate în lege nu a fost respectat de acest serviciu.

Acesta s-a transformat într-o bâtă a regimului Plahotniuc-Dodon, în special pe când în fruntea serviciului a fost numit omul lui Plahotniuc – Vasile Botnari”, a declarat lidera PAS.

Tudor Deliu, președintele Partidului Liberal-Democrat, spune că statul a fost furat de către un grup de oligarhi care vrea cu orice preț să se mențină la putere, iar exemplul cetățenilor turci demonstrează că acest lucru se poate întâmpla cu oricine dintre noi.

Chiril Moțpan, secretar al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, spune că ceea ce se întâmplă în ultima perioadă ar trebui să-i pună în gardă pe toți pentru că Vlad Plahotniuc și gașca sa vor întreprinde și alte acțiuni care vor încălca drepturile omului. „Nu vrem ca această instituție să revină la practica de tristă faimă a KGB-ului. Suntem aici pentru că nu ne dorim revenirea la un sistem obscur în această țară care se vrea democratică și s-a declarat pro-europeană”, a spus vicepreședintele PPPDA.

Șapte cetățeni străini, printre care șase directori și profesori ai Liceului „Orizont”, au fost declarați pe 6 septembrie indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SIS, cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

">

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării