main logo
1276

Scandalul autobuzelor: Chirtoacă, acționat în judecată de compania turcă

Compania turcă de la care Primăria Chișinău a procurat cele 31 de autobuze ISUZU îl acționează în judecată pe Dorin Chirtoacă.

Scandalul autobuzelor: Chirtoacă, acționat în judecată de compania turcă

Asta după ce ieri, 20 februarie, ex-primarul capitalei a acuzat municipalitatea că a cumpărat aceste autobuze „la mâna a doua” și ar fi fost înecate la inundațiile din anii trecuți, din Turcia, și pot fi vândute doar la piese de schimb. Astfel, firma respectivă va cere liberalului să plătească un prejudiciu echivalent cu valoarea unui autobuz nou ISUZU, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

De asemenea, compania respinge acuzațiile lui Dorin Chirtoacă și susține că autobuzele ce vor circula pe străzile Capitalei sunt noi și în perfectă stare de funcționare.

„Un asemenea atac este total reprobabil și fără precedent. Considerăm că perioada electorală nu este o scuză pentru astfel de atacuri, care afectează imaginea companiei noastre.

Reafirmăm că autobuzele destinate Primăriei Municipiului Chișinău sunt noi și în perfectă stare de funcționare, iar prețul pe care primăria îl va plăti este unul bun, sub prețul cu care astfel de autobuze sunt vândute în regiunea noastră geografică.

Firma UNIPAY DANISMANLIK YAZILIM TEKNOLOJILERI LTD a decis să îl dea în judecată pe domnul Dorin Chirtoacă, politicianul care și-a permis să facă declarații iresponsabile, false despre calitatea autobuzelor noastre. Vom cere instanței ca domnul Chirtoacă să ne plătească un prejudiciu echivalent cu valoarea unui autobuz nou, iar după plata acestui prejudiciu ne angajăm să donăm Capitalei Republicii Moldova un nou autobuz”, se arată în textul comunicatului de presă emis de companie.

Amintim că liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele de model „ISUZU", ce au fost expuse în PMAN nu sunt noi, iar ieri, 20 februarie, Primăria municipiului Chişinău a semnat contractul de achiziționare a acestora, de fapt, ar fi fost înecate la inundațiile din anii trecuți, din Turcia, iar ele pot fi vândute doar la piese de schimb.

Primăria Chișinău ne-a comunicat că respinge respectivele acuzații, iar primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, va veni astăzi, 21 februarie, cu o reacție oficială, când va veni în vizită un reprezentant al producătorului turc la Chișinău.

Contractul în valoare de 78 de milioane de lei au fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU" din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd., iar surse pentru achiziționare au fost prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2019.

Noile autobuze sunt de model „ISUZU Cityport", standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și 3 uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu necesități speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video, 4 geamuri de aerisire etc.

La 16 februarie curent, 25 de autobuze ISUZU au fost expuse în PMAN.

„Am făcut tot posibilul ca chișinăuienii să aibă transport de calitate”, a scris atunci, pe pagina sa de Facebook, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Menționăm că firma care a câştigat licitaţia este un offshore care are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

Compania câștigătoare este Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd care are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă, scrie mold-street.com.

La licitație a participat și compania S.C. BMC TRUCK&BUS S.A. din România, care a oferit cel mai mic preț, însă nu a devenit câștigătoare. Reprezentanții companiei române au venit cu o reacție ulterior și susțin că au respectat toate criteriile, iar motivele invocate de Întreprinderea Municipală „Parcul Urban de Autobuze” sunt nefondate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării