main logo
1640

Sanduța: Puterea politică vrea să captureze sistemul de justiție

Judecătoarea Victoria Sanduța, una dintre magistratele ale căror candidaturi au fost respinse de președinta țării, Maia Sandu, pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, a ținut un discurs în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

Sanduța: Puterea politică vrea să captureze sistemul de justițiePoză: realitatea.md

Sanduța a vorbit despre problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc, dar și despre volumul excesiv de muncă pe care îl au magistrații, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„La Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în centrul Capitalei, plouă în birouri, plouă în sălile de judecată, este frig și grefierilor li se spune să-și aducă câte un calorifer de acasă ca să se încălzească și ca să stea iarna îmbrăcați în haine groase, în paltoane și să redacteze procese-verbale, să rămână după serviciu ca să expedieze citații, pentru ca atunci când se amână ședința din cauza că nu au fost expediate citațiile la timp, grefierul este întrebat de ce nu a făcut asta… Trebuie majorate salariile grefierilor, în caz contrar noi, judecătorii, trebuie să facilităm organizarea unei greve generale a acestor grefieri și asistenți și să-i susținem, pentru că este o batjocură de funcționarii publici. Ei pleacă, pe lângă faptul că salariile sunt mizerabile, în timp ce alți funcționari publici se bucură de mai mari remunerări bugetare și mult mai mare respect din partea societății, condițiile de muncă sunt mizerabile”, a declarat Victoria Sanduța.

Magistrata a venit și cu un apel către guvernare.

„Este piramida lui Maslow, stimați politicieni, până o să ajungeți în vârf la integritate, la Vetting și Pre-Vetting, asigurați condițiile de bază, care se referă la salarii, la remunerarea muncii, la mâncare, la achitarea facturilor, la condiții umane de muncă în sălile de judecată și după asta treceți pe trepte mai sus… Ne merităm soarta. Politicul să ne facă Vetting și Pre-Vetting. Ceva este putred în sistemul nostru judecătoresc. Ceva este putred în țara Republica Moldova”, a conchis judecătoarea.

Astăzi a avut loc prima Adunare Generală a Judecătorilor din ultimii patru ani. La ședință s-au prezentat 330 de magistrați.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării