main logo
1178

Sandu salută ideea de a crea o comunitate politică europeană

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în Franţa, a salutat joi „iniţiativa” omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene.

Sandu salută ideea de a crea o comunitate politică europeanăFoto: protv.ro

În opinia ei, inițiativa ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

„Salut iniţiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE”, a spus Maia Sandu într-o declaraţie dată alături de omologul ei francez în faţa Palatului Elysee.

„Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european”, a continuat ea, insistând asupra „hotărârii” Chişinăului ca Republica Moldova să devină membră a UE.

„Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”

„Înţelegem că aderarea la UE este un proces lung şi complex, care cere multe eforturi şi multă muncă. Nu căutăm vreo scurtătură pe acest drum. Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”, a subliniat Maia Sandu.

La rândul său, Emmanuel Macron a declarat că doreşte ca UE să ofere o „opinie rapidă”, în săptămânile următoare, asupra cererii Republicii Moldova de aderare la UE, potrivit Reuters şi DPA.

Pe de altă parte, şeful statului francez şi-a exprimat îngrijorarea asupra unei eventuale extinderi regionale a conflictului din Ucraina. „Agresiunea inacceptabilă a Ucrainei de către Rusia reprezintă o ameninţare pentru întreaga regiune şi pentru (Republica) Moldova în special”, a estimat liderul de la Elysee.

Emmanuel Macron promite că Franța va rămâne vigilentă

Franţa va rămâne vigilentă cu privire la respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a promis Macron.

Republica Moldova a depus pe 3 martie cererea de aderare la UE, în aceeaşi zi cu Georgia, după ce o cerere similară a fost depusă pe 28 februarie de Ucraina.

Însă chestiunea lărgirii UE către Ucraina, Republica Moldova şi Georgia provoacă polemici şi disensiuni în cadrul blocului comunitar, notează AFP.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat joi ceea ce a numit un „tratament de zona a doua” faţă de candidatura ţării sale din partea „unor capitale” europene.

Reacţia lui Kuleba a venit la scurt timp după o declaraţie a cancelarului german Olaf Scholz, care a spus că nu este favorabil stabilirii unei „scurtături” pentru Ucraina în procesul de aderare la UE.

La rândul său, preşedintele Macron subliniase în intervenţia sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, ţară atacată de Rusia, este deja „membră cu inima a Uniunii noastre”, dar a atras atenţia că procesul de aderare la UE „durează mai mulţi ani, în realitate mai multe decenii”. Prin urmare, el a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o „organizaţie europeană nouă”, din care să facă parte statele candidate pentru aderarea şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie. „Nu ne puteţi ţine la distanţă!”, i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării