main logo
504

Sandu: Moldova va respinge orice intenție de a crea o federație

În cadrul vizitei sale oficiale la Vilnius, prim-ministrul Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda și a participat la conferința anuală organizată de Valdas Adamkus, fostul președinte al Lituaniei.

Sandu: Moldova va respinge orice intenție de a crea o federațieFoto: Știri.md

În discursul ei cu această ocazie, șefa cabinetului de la Chișinău a vorbit despre sprijinul acordat Moldovei de Lituania și de importanta pe care a avut-o, acum 30 de ani, lanțul uman al țărilor baltice din 23 august 1989 în semn de protest împotriva Pactului Molotov-Ribbentrop și a protocoalele sale secrete au împărțit Europa de Est între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Doamna Sandu a spus că în prezent țările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice: 

„Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. 

Ultima încercare se referă la o tranzacție de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată și altor state din regiune, în mod special Ucrainei.” 

Maia Sandu a spus că acest lucru îngrijoreaza România și Ucraina. Actualul guvern de la Chișinău „se opune categoric unor astfel de intenții și idei, indiferent de forma și maniera lor”, a spus sefa cabinetului Moldovei.

„Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menține Republica Moldova într-o zonă gri între Est și Vest și ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE”, a mai spus Maia Sandu care a subliniat că viitorul Republicii Moldovei nu poate fi decit in Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării