main logo
694

Sandu: Lupta cu corupția din Transnistria trebuie să fie prioritate

Lupta cu corupţia şi contrabanda prin regiunea transnistreană trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul Moldovei.

Sandu: Lupta cu corupția din Transnistria trebuie să fie prioritateFoto: Știri.md

Potrivit Infotag cu referire la serviciul de presă al Executivului, despre aceasta a declarat prim-ministrul Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în formatul "3+2" (Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi SUA şi UE - "I."), transmite Știri.md.

"Lupta cu corupţia şi contrabanda prin regiunea transnistreană trebuie să fie o prioritate. 

Ne vom asigura că atât instituţiile statului, cât şi oficialii guvernamentali nu vor mai fi implicaţi în scheme de corupţie şi contrabandă cu Tiraspolul, aşa cum s-a întâmplat în trecut. 

Atâta timp cât regiunea transnistreană va fi o sursă majoră de îmbogăţire pe cale ilegală pentru anumite persoane, nu va exista progres real în identificarea unei soluţii politice (pentru conflictul transnistrean - "I.")", a declarat Sandu. 

În context, ea a menţionat necesitatea prelungirii Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). 

Potrivit ei, "formatul de negocieri "5+2" pentru reglementarea transnistreană trebuie să devină o platformă care să ajute la combaterea corupţiei şi contrabandei. 

"Am discutat acest lucru şi la Kiev şi mă bucur că avem aceeaşi poziţie în raport cu această problemă", a subliniat premierul.

În cadrul discuţiilor, care "s-au axat pe evaluarea etapei actuale a procesului de reglementare transnistreană", Maia Sandu a propus să fie discutată eficienţa negocierilor în formatul "5+2", precum şi a pus un şir de întrebări referitor la scopurile negocierilor.

"Sunt mai multe întrebări la care trebuie să oferim răspuns cetăţenilor şi una dintre cele mai importante este scopul negocierilor pentru reglementarea transnistreană. 

Pe de o parte, scopul formatului "5+2" este reglementarea politică a conflictului pe baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova; pe de altă parte, Tiraspolul pledează în continuare pentru independenţă. 

Care este totuşi staţia terminus a negocierilor în acest format, stabilit pentru a asigura reintegrarea teritorială a Republicii Moldova, când există aceste două obiective care se exclud reciproc? În susţinerea cărui obiectiv vin înţelegerile atinse până acum în cadrul acestui format, inclusiv politica paşilor mici?", a întrebat premierul.

Potrivit ei, în toţi aceşti ani, Chişinăul a fost deschis faţă de Tiraspol: "ultimul a fost acceptat ca parte în procesul de negocieri, locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost asigurată libera circulaţie, inclusiv la traversarea frontierei de stat, oamenii au beneficiat de mai multe proiecte, iar regiunea transnistreană a beneficiat de aceleaşi zone de comerţ liber ca malul drept". 

"Cu toate acestea, nu suntem mai aproape de soluţia politică. Mai mult decât atât, în continuare, unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, inclusiv oficiali şi funcţionari publici, nu au dreptul de a călători liber pe malul stâng", a mai precizat premierul.

Maia Sandu a solicitat asistenţă din partea reprezentaţilor "3+2" în determinarea părţii transnistrene să elimine, în timpul cel mai apropiat, interdicţia de a călători pe malul stâng pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

La rândul său, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a reiterat că asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, este factorul cheie în activitatea Misiunii, dar şi scopul principal al negocierilor în formatul "5+2".

"Cu paşi mici, dar avansăm pe această dimensiune. Ne dorim ca autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol să menţină un dialog continuu", a subliniat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării