main logo
6837

Sandu, întrebată dacă îi va retrage Ordinul Republicii și lui Filat

După ce i-a retras Ordinul Republicii ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc, Maia Sandu admite că acest lucru ar putea să se întâmple și în cazul fostului premier Vlad Filat.

Sandu, întrebată dacă îi va retrage Ordinul Republicii și lui FilatColaj: știri.md

Invitată la emisiunea „Dreptul la Replică” de la Știri.md, președinta țării a spus că la moment colegii de la Președinție lucrează la acest subiect, însă deocamdată nu cunoaște când ar putea fi retras ordinul.

"O să-mi spună colegii care cercetează. Pe situația lui Plahotniuc a fost încălcată procedura și respectiv acesta a fost motivul legal prin care am putut să-i retrag acest ordin. Motivul etic și clar pentru toți, e un om care a comis tot felul de ilegalități și a instaurat dictatura în țară. 

Acum e ciudat că justiția moldovenească i-a întors ordinul lui Filat. Era clar, dacă omul a fost condamnat, asta ar trebuie să însemne automat, dar și este calea cea mai legală pentru retragerea ordinului. Dacă ești găsit vinovat de acte de corupție, atunci sigur nu mai poți deține niciun ordin. Deci, iarăși e un semn de întrebare față de justiția moldovenească, care a fost iată foarte generoasă și i-a întors ordinul. 

Nouă la Președinție ne revine doar posibilitatea dacă a fost cu încălcare oferit acest ordin și am rugat pe oamenii care lucrează în direcția respectivă să analizeze modul în care i-a fost oferit", a spus Maia Sandu.

Amintim că Vlad Filat a fost decorat cu Ordinul Republicii în decembrie 2013, de către preşedintele Nicolae Timofti, cel care în 2014 i-a oferit această distincţie lui Vlad Plahotniuc.

Filat a obţinut Ordinul Republicii „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice, pentru contribuţie substanţială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, eforturile depuse în vederea restabilirii localităţilor afectate de calamităţile naturale din vara anului 2010 şi activitate organizatorică prodigioasă”.

Menționăm că, pe 18 februarie 2021, președinta Maia Sandu a emis un decret prin care i-a retras distincția „Ordinul Republicii” fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării