main logo
5693

Sandu întreabă Curtea Constituțională dacă poate fi dizolvat Parlamentul

Consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului, iar alegerile anticipate reprezintă soluția care poate vindeca țara.

Sandu întreabă Curtea Constituțională dacă poate fi dizolvat Parlamentul

Declarațiile au fost făcte de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un briefing de presă, menționând că a sesizat Curtea Constituțională pentru a afla dacă poate fi dizolvat Legislativul, transmite Știri.md.

"Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului", a declarat Sandu.

"Mai mulți deputați din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor față de cetățeni. Dar legile și deciziile pe care le votează acești deputați sunt în continuare împotriva cetățenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor. 

Și în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. 

Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent. 

Oamenii nu au nevoie de deputați care vor să se salveze pe ei înșiși. Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara", a punctat Maia Sandu.

În acest context, șefa statului spune că s-a adresat Curții Constituționale și îi cere să constate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului.

"Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională (CC) pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor. Sesizarea către Curtea Constituțională este depusă în aceste momente", a conchis Maia Sandu.

Știri.md amintește că astăzi, 29 martie, s-au finalizat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare.

Discuțiile au început vineri, 26 martie, după ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului Grosu.

Menționăm că tentativa de învestire a Guvernului condus de Igor Grosu a eșuat pe 25 martie, în Parlament, din lipsă de cvorum. Socialiștii și deputații Platformei Pentru Moldova au părăsit sala de ședințe, lăsând Legislativul cu doar 43 de deputați, număr insuficient pentru a dezbate programul de guvernare.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării