main logo
867

Sandu, despre raportul SIS privind expulzarea celor 7 profesori turci

Probele din raportul SIS referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine, nu sunt convingătoare pentru Maia Sandu.

Sandu, despre raportul SIS privind expulzarea celor 7 profesori turciColaj: Știri.md

Cel puțin, aceasta a declarat prim-ministra în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Documentul este secretizat. Eu l-am citit și singurul lucru pe care pot să-l spun este că pentru mine, probele de acolo nu sunt convingătoate. Eu sunt decepționatp de ceea ce am citit acolo”, a spus șefa executivului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că e nevoie de o investigație mai serioasă „ca să se prezinte toate elementele acestui abuz”.

Precizăm că Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului a primit vineri, 5 iulie, raportul SIS pe acest caz.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat pentru ZdG că nu poate oferi nicio informație despre datele care se conțin în raport și că membrii Comisiei au nevoie de circa două săptămâni pentru a studia documentul, după care vor ieși în fața publicului cu declarații.

Amintim că la data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării