main logo
406

Sandu, de Ziua Statalității Lituaniei: Exemplu de demnitate și curaj

Președinta Maia Sandu, aflată astăzi, 6 iunie, în vizită oficială la Vilnius, a susținut un discurs la ceremonia dedicată Zilei Statalității Lituaniei, în care a evocat importanța acestei zile pentru lituanieni și a remarcat că „de aproape opt secole, Lituania rămâne o voce importantă în istoria europeană, cunoscând atât perioade de ascensiune și glorie, cât și momente de grea încercare”.

Sandu, de Ziua Statalității Lituaniei: Exemplu de demnitate și curajFoto: Maia Sandu/Facebook

Șefa statului a subliniat că „Lituania este un exemplu de demnitate și curaj pentru R. Moldova, apreciind susținerea consecventă oferită pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a țării noastre”, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

„Ocupația străină a încercat să distrugă elitele naționale și a adus teroare, colectivizare forțată și valuri de deportări. În pofida acestor provocări, astăzi, vocea distinctă, independentă a Lituaniei continuă să răsune și să conteze, pe continentul european și în lume.

Și Moldova are experiența ocupației străine. Astăzi, pe 6 iulie, țara noastră comemorează victimele deportărilor staliniste, care au despărțit zeci de mii de familii, au distrus zeci de mii de destine. Ținem minte aceste crime și suntem datori să nu mai admitem vreodată repetarea lor.

De-a lungul secolelor, țările noastre au menținut strânse relații comerciale, militare și culturale. Ne leagă multe lucruri și din istoria recentă. Moldovenii au urmărit cu admirație și au sprijinit Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ‘80, din Lituania. Suntem prima țară care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în primăvara anului 1990. Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara mea.

Apreciem susținerea consecventă din partea Lituaniei pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a Republicii Moldova. Astăzi, suntem ancorați ferm pe drumul spre Europa după ce, acum două săptămâni, Consiliul European ne-a acordat statutul de țară candidată”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a reiterat contextul dramatic în care se află Ucraina și a subliniat că atât Lituania, cât și R. Moldova s-au solidarizat cu statul vecin din prima zi, pledând pentru oprirea ororilor.

„Sunt convinsă că R. Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă în sânul familiei statelor europene. Ca și Lituania, noi cunoaștem prețul libertății noastre și suntem pregătiți să o apărăm. Astfel vom garanta pacea, siguranța și prosperitatea regiunii noastre, pentru binele tuturor. Felicitări sincere întregului popor lituanian cu ocazia Zilei Statalității. Trăiască Lituania - Tegyvuoja Lietuva!”, a conchis Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării