main logo
463

Sandu, către autoritățile găgăuze: Trebuie să determinăm atribuţiile

Premierul Maia Sandu pledează pentru delimitarea atribuţiilor între autorităţile centrale şi Autonomia Găgăuză.

Sandu, către autoritățile găgăuze: Trebuie să determinăm atribuţiile

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta ea a declarat în cadrul ceremoniei de învestire a başcanului vineri seara, transmite Știri.md.

Ea a reamintit că în 1994 a fost adoptată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, iar în 1997 - Regulamentul Găgăuziei.

"Aceste legi au primit o apreciere pozitivă din partea comunităţii internaţionale şi în interiorul ţării. Au trecut mulţi ani de atunci, iar împuternicirile autonomiei nu au fost încă determinate. Acest lucru continuă să fie încă subiectul controverselor şi divergenţelor. În acest timp, în Tirolul de Sud - o regiune a Italiei - s-a reuşit delimitarea completă a împuternicirilor dintre autonomie şi centru, dar la noi nu s-a făcut nimic", a spus Sandu.

Ea i-a îndemnat pe toţi "să înceteze să polemizeze despre chestiuni care nu au legătură directă cu interesele cetăţenilor şi să se ocupe de ceea ce este important". 

"Este necesar să determinăm atribuţiile în domeniul educaţiei, culturii, sănătăţii, protecţiei sociale şi alte domenii ale funcţionării autonomiei. Vrem ca autonomia să se dezvolte în mod armonios în componenţa unei Moldove unite şi integre", a spus premierul.

De asemenea, ea a subliniat că va susţine programele de dezvoltare a limbii găgăuze. Totodată, ea a afirmat că conducerea ţării şi cea a autonomiei au aceleaşi obiective - edificarea unui sistem funcţional de guvernare.

"Ştim că în Găgăuzia, ca şi în întreaga ţară, vi s-au legat mâinile, vi s-au deschis dosare penale, au împiedicat activitatea politică şi socială. E timpul să punem capăt schemelor şi să lucrăm în baza unor reguli bine definite. Împreună cu dumneavoastră avem un program comun de acţiuni. Corupţia afectează întregul mecanism de stat, nu numai anumite părţi ale sale. Atunci când şefii sunt numiţi după principiul cumătrismului, dar nu după calităţile profesionale, atunci calitatea managementului are de suferit şi scade nivelul de trai al fiecăruia dintre noi", a spus Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării