main logo
522

Sandu: Cât am fost ministru nu am primit sesizare despre liceele Orizont

Liderul PAS, Maia Sandu, regretă expulzarea celor șapte cetățeni turci și își cere scuze de la familiile acestora pentru modul cum au reacționat autoritățile din R. Moldova.

Sandu: Cât am fost ministru nu am primit sesizare despre liceele OrizontSandu: Cât am fost ministru nu am primit sesizare despre liceele Orizont

Mai mult decât atât, Maia Sandu spune că atât timp cât a fost ministru al Educației nu a primit nicio informație de la Serviciul de Informații și Securitate în care s-ar fi vorbit despre anumite suspiciuni în raport cu anumite persoane din rețeaua de licee „Orizont”, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a declarat că „regimul de la Chișinău a sechestrat șapte cetățeni turci după care i-a deportat ilegal.

„Sunt șapte oameni care de mai mulți ani lucrează în rețeaua de licee „Orizont”. Ei au fost deportați în Turcia la solicitarea lui Erdogan care a construit un regim autoritar în Turcia iar regimul de la Chișinău nu rămâne în urmă și răspunde regimului lui Erdogan”, a declarat liderul PAS.

Politiciana mai spune că autoritățile turce au cerut întotdeauna ca rețeaua de licee „Orizont” să fie închisă.

„Vreau să știți că întotdeauna se solicita închiderea acestor școli, dar întotdeauna m-am pronunțat împotrivă. Încă din perioada când eram ministru al Educației au venit solicitări de la Ankara prin intermediul Ministerului de Externe de la Chișinău prin care se cerea închiderea acestor școli. Noi am răspuns atunci că instituțiile se subordonează legislației din R. Moldova și că ele nu pot fi închise. Presiuni din partea regimului de la Ankara au fost puse de mai mult timp și pe alte țări democrate din Occident. Știm că aceste presiuni se pun și pe România și pe SUA și nimeni nu a dat curs solicitărilor iată regimul de la Chișinău a satisfăcut această cerere și a vândut acele persoane contra unor favoruri făcute președintelui Dodon”, a adăugat Maia Sandu.  

Președintele PAS spune că deși SIS a anunțat în comunicatul său de presă că cei șapte cetățeni turci sunt suspectați de mai mult timp, fostul ministru al Educației susține că nu a primit niciodată astfel de informații. 

„M-a mirat foarte mult acuzația adusă de către Serviciul de Informații și Securitate precum că acești oameni reprezintă un pericol pentru securitatea națională. Am mai aflat că acești oameni sunt suspectați de foarte mult timp de aceste ilegalități presupuse. Vreau să vă spun că în perioada când eram la Ministerul Educației primeam tot felul de scrisorele de la SIS în raport cu anumite activități care trezeau suspiciuni într-o instituție de învățământ sau alta. Niciodată, dar niciodată în cei trei ani de zile cât am fost ministru al Educației nu am primit nicio informație de la SIS în care s-ar fi vorbit despre anumite suspiciuni în raport cu anumite persoane din rețeaua de licee Orizont. Este foarte clar că această acuzație este falsă și este pregătită acum de ultimă oră pentru a fi folosită”, a adăugat politiciana. 

Maia Sandu și-a cerut scuze de la familiile celor șapte cetățeni turci care au fost expulzați din Republica Moldova. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării