main logo
4695

Sandu anunță curățenia în sistemul judecătoresc: Evaluare externă

Președintele Maia Sandu infirmă zvonurile promovate de socialiști, potrivit cărora dânsa ar fi avut întâlniri cu reprezentanții sistemului judecătoresc, cărora le-ar fi dat indicații.

Sandu anunță curățenia în sistemul judecătoresc: Evaluare externăFoto: știri.md

În același timp, șeful statului nu ascunde că își dorește o întâlnire cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-i informa despre faptul că nu s-a făcut nimic pentru curățarea sistemului, deși instituția a avut timp berechet pentru acest lucru, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnational.md.

Astfel, unica soluție pentru curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii este o evaluare externă, cu reprezentanți din afara R. Moldova, spune Maia Sandu.

„Nu am avut o întâlnire cu CSM, iar atunci când se va întâmpla asta, o să informez presa. Eu nu am ce să ascund. Discuțiile mele cu CSM vor fi și, sper să am această ocazie, despre reforma justiției, așa cum o văd ei, dar și despre numirea judecătorilor. 

Potrivit Constituției, președintele are un rol în numirea judecătorilor. Eu vreau să mă asigur că așteptările mele în materie de integritate sunt foarte clare și pentru CSM”, a declarat astăzi Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Șeful statului a ținut să sublinieze că va discuta în mod transparent cu judecătorii și procurorii, nu așa cum ar fi făcut anterior Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc.

„În general, o să discut și cu judecători, și cu procurori despre reforma justiției în mod transparent și clar, fără să ascund nimic. Nu așa cum a făcut-o predecesorul meu sau Plahotniuc și alții ca ei – aveau discuții pe dosare concrete și le dădeau instrucțiuni concrete.

Eu îmi doresc un singur lucru: să se facă dreptate și să se aplice legea. Asta o să cer de la toți și o să o fac în mod transparent. Și, da, o să discut pe reforma justiției, pentru că a trecut suficient timp și avem suficiente dovezi că sistemul nu se poate curăța singur.

Astfel, am ajuns la concluzia că e nevoie de o evaluare externă, pentru curățarea sistemului judecătoresc și curățarea procuraturii. 

Au avut suficient timp să demonstreze că CSP-ul, CSM-ul și alte instituții, despre care scrie foarte frumos legea, pot să curețe sistemul.

Curățarea sistemului nu s-a întâmplat și nu ne rămâne decât evaluarea externă, inclusiv cu experți din afara țării, care să vină și să curățe sistemul. Acestea sunt subiectele pe care o să le discut și de acum încolo, așa cum le-am discutat până acum public cu reprezentanții justiției”, a conchis Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării