main logo
932

Sandu a decis să meargă la Moscova. Ce subiecte vor fi abordate

Într-un interviu pentru agenția TASS, prim-ministrul Maia Sandu a spus că va da curs invitației omologului său rus, Dmitri Medvedev de a merge în vizită la Moscova în luna septembrie.

Sandu a decis să meargă la Moscova. Ce subiecte vor fi abordateFoto: Știri.md

Tot în septembrie, va avea loc o ședință comună interguvernamentală moldo-rusă, în cadrul căreia se va discuta întregul spectru al agendei bilaterale, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

Maia Sandu a declarat că în cadrul vizitei ce urmează s-o întreprindă în capitala Rusiei, intenționează să pună în discuție mai multe subiecte, incluzând în primul rând aspectele comerciale.

„Planificăm să discutăm inclusiv subiectele ce țin de comerț, șederea cetățenilor moldoveni în Rusia, problema transnistreană, aflarea armatei ruse în regiune, lupta contra spălării banilor și să colaborăm în căutarea banilor furați pe timpul precedentei guvernări”, a precizat Sandu.

În cadrul întrevederii cu omologul său rus, va fi abordată și problema gazelor rușești: „Pentru noi este importat să discutăm și despre livrarea de gaze naturale și politica de prețuri, mai ales pentru anul viitor”.

Prim-ministrul a mai subliniat că niciun guvern moldovean nu va fi de acord cu staționarea trupelor ruse pe teritoriul țării.

„Aflarea pe teritoriul nostru a Grupului operativ de trupe ruse contravine și legilor, și voinței Guvernului țării. La noi demult nimeni nu mai amenință pe nimeni și nimeni nu mai trebuie apărat. O misiune de observatori civili ar fi fost una suficientă”, a spus Maia Sandu.

Întrebată despre răcirea relațiilor moldo-ruse, Sandu a dat vina pe precedenta guvernare: „Guvernul nu era condus de Filip, ci de Plahotniuc. El nu colabora cu partenerii externi în interesele statului, ci reieșind din interesele personale”.

Totodată, prim-ministra s-a arătat convinsă că Plahotniuc va reveni în R. Moldova. „Vom asigura independența Procuraturii și justiției, astfel Plahotniuc va ajunge la închisoare”, a precizat ea. „Va fi emis un mandat internațional pentru arestarea lui Plahotniuc și a celor din anturajul lui și vor fi cu toții trași la răspundere pentru ilegalitățile comise”, a mai declarat Maia Sandu în interviul pentru agenția rusească TASS.

Ea a mai precizat că primul, la Moscova, va merge ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării