main logo
902

Ruxanda Glavan oferă detalii despre când ar putea funcționa farmaciile mobile

Primele puncte mobile de vânzare a medicamentelor în localitățile rurale din Republica Moldova ar putea apărea în vara acestui an, după ce vor fi puse la punct toate mecanismele de funcționare a acestora.

Ruxanda Glavan anunță când ar putea funcționa farmaciile mobileFoto: zdg.md

Afirmația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora locală” de la postul Orhei TV, de către deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Ruxanda Glavan a precizat că legea va intra în vigoare după trei luni de la publicare în Monitorul Oficial, după care Guvernul mai are la dispoziție trei luni pentru a crea mecanismele necesare de funcționare. Agenții economici ar mai avea nevoie de timp ca să se pregătească.

„Autoritățile responsabile ar fi trebuit deja să se apuce să muncească la aceste mecanisme. Noi, în calitate de autori, avem acest mecanism și îl vom prezenta Guvernului. Este datoria morală a autorilor să-și prezinte viziunea până la capăt”, a punctat Ruxanda Glavan.

În același timp, Ruxanda Glavan a criticat ipocrizia unor politicieni care au contestat legea la Curtea Constituțională, iar astfel au contribuit la tărăgănarea termenelor când aceste farmacii ar putea ajunge în satele Moldovei.

„Nu înțeleg cum, în 2016, deținând funcția de prim-ministru (Pavel Filip - n.r.) să dai indicații ca Ministerul (Ministerul Sănătății - n.r.) să elaboreze cadru legal pentru farmacii ambulante, ca mai apoi, în 2020, să te mândrești cu faptul că ai depus o contestație la Curtea Constituțională”, s-a arătat nedumerită Ruxanda Glavan. 

În acest context, ea a amintit că, în 2016, când a fost delegată ministru al Sănătății în Guvernul Filip, primul lucru care i-a fost adus la cunoștință, a fost o dispoziție a premierului de atunci prin care se cerea elaborarea cadrului legal pentru funcționarea farmaciilor mobile.

Parlamentarul și-a exprimat încrederea că, atunci când Înalta Curte va examina aceste sesizări, va ține cont de opinia autorilor și nu se va lăsa manipulată de falsurile lansate în spațiul public.

Deputatul „Pentru Moldova” și-a mai exprimat regretul că această problemă, care persistă de mai mulți ani, nu a fost abordată inclusiv de către asociația de profil, ce trebuie să vină cu soluții, dar din contra a adus critici dure. 

„Asociația Farmaciștilor, ar fi trebuit primii să bată alarma și să spună că avem peste 900 de localități unde oamenii nu au acces la servicii farmaceutice. Lăsând la o parte toate interesele de business, care cu siguranță s-au simțit deranjați acum, scopul nostru este ca oamenii de la sate să primească acces la medicamente, care trebuie să fie calitative și ieftine. Cu toate sabotajele care se încearcă a fi construite, cu siguranță vor bate în retragere când vor vedea oameni mulțumiți în satele Moldovei”, a conchis Ruxanda Glavan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării