main logo
617

Ruslan Flocea cere ajutorul Uniunii Europene pentru reformarea CNA

Directorul CNA, Ruslan Flocea, a cerut sprijinul Uniunii Europene pentru reformarea CNA.

Ruslan Flocea cere ajutorul UE pentru reformarea CNAFoto: agora.md

În cadrul unei întrevederi cu mai mulţi experţi ai Delegaţiei Uniunii Europene, responsabili de domeniile anticorupţie, combatere a spălării banilor şi recuperare a activelor infracţionale, directorul CNA a punctat principalele probleme şi deficienţe cu care se confruntă Centrul, transmite Știri.md.

„Principalele obiective care trebuie să le realizeze Centrul, într-un timp foarte scurt, sunt: eradicarea corupţiei sistemice din sectorul public şi privat, repatrierea banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului. Totodată, societatea aşteaptă progrese pe segmentul combaterii corupţiei mari, care nu trebuie să se bazeze pe apartenența politică, iar pentru a lupta cu corupţia la nivel înalt este necesară revizuirea competenţelor CNA şi setarea unor noi priorităţi".

Reprezentanţii Delegaţiei au declarat că Uniunea Europeană întotdeauna a fost un partener sincer al Republicii Moldova şi continuă să fie. 

Ei au reiterat sprijinul pentru fortificarea instituţiilor de drept prin implementarea standardelor internaționale în investigarea faptelor de corupţie, acordarea asistenţei consultative şi expertizei în domeniul recuperării bunurilor, provenite din infracţiuni, precum şi prin schimbul de bune practici pe componenta de prevenire.

Amintim că, Centrul Naţional Anticorupţie a beneficiat de multiple proiecte de asistenţă din partea delegaţiei UE care au vizat acordarea suportului consultativ şi financiar pentru consolidarea capacităţilor organelor de aplicare a legii în lupta împotriva corupţiei. 

În prezent, Centrul beneficiază de expertiză europeană în cadrul proiectelor Twinning "Eficientizarea sistemului de prevenire și combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului în Republica Moldova" şi CLEP, care este co-finanțat și implementat de Consiliul Europei - „Controlul corupţiei prin aplicarea legii şi prevenire".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării