main logo
9575

Rusia e supărată pe R. Moldova: Reproșul unui oficial de la Moscova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a exprimat disponibilitatea noii guvernări să stabilească un dialog cu conducerea Rusiei, transmite TASS cu privire la o declarație a acestuia făcută la o întrevedere cu speakerul Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, care a avut loc în cadrul conferinței europene s spicherilor ce se desfășoară la Atena.

Rusia e supărată pe R. Moldova: Reproșul unui oficial de la MoscovaFoto: Deschide.md

Matvienko i-a reproșat acestuia participarea Maiei Sandu la Platforma Crimeea, menționând că aceasta poartă un caracter vădit anti-rusesc, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Ea a vorbit despre statutul limbii ruse în republică, care nu mai poartă titlul de limbă de comunicare interetnică.

Grosu a menționat într-o postare oficială că la întrevederea cu Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, a discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă, reglementarea conflictului transnistrean și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.

„Am reiterat că guvernarea de la Chișinău vrea un dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul ambelor părți”, a declarat acesta.

TASS spune că Grosu a vorbit despre disponibilitatea Republicii Moldova de a împrospăta relațiile cu Rusia.

„După alegeri este nevoie de a reface sau, să spunem, să împrospătăm relațiile noastre. Este foarte important. Vreau să exprim disponibilitatea și deschiderea pentru refacerea contactelor directe”, a declarat Grosu.  

„Interesele noastre, ale fracțiunii pe care o conduc, să restabilim relațiile cu colegii noștri, cu dumneavoastră. Voi fi foarte sincer, până acum au fost intermediari în relațiile noastre și aceasta a avut o amprentă cu privire informațiile la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Noi am tras anumite concluzii”, a adăugat acesta.

Matvienko i-a reproșat acestuia participarea Maiei Sandu la Platforma Crimeea, menționând că aceasta poartă un caracter vădit anti-rusesc. Ea a vorbit despre statutul limbii ruse în republică, care nu mai poartă titlul de limbă de comunicare interetnică.

Matvienko a declarat că Moscova speră ca noua putere din Republica Moldova să reușească să păstreze echilibrul între vectorul proeuropean și relațiile tradiționale în est și că nu va adera la NATO. Aceasta ar fi o bază bună pentru colaborare.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării