main logo
1172

Rugămintea lui Krasnoselski făcută la întâlnirea cu vicepremierul rus Kozak

Liderul de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, s-a pronunţat pentru menţinerea actualului format al operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria, care se desfăşoară sub egida Rusiei.

Rugămintea lui Krasnoselski făcută la întâlnirea cu Kozak

Un anunț în acest sens a fost făcut de către Krasnoselski, într-o întâlnire pe care a avut-o marţi la Bender cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, aflat într-o vizită de lucru de două zile în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Tvr.md.

Vicepremierul Dmitri Kozak, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, s-a aflat luni la Chişinău, unde s-a întâlnit cu responsabili moldoveni, iar marţi s-a deplasat în Transnistria.

'Operaţiunea, care şi-a dovedit eficacitatea în decurs de aproape trei decenii, ar trebui continuată în forma sa actuală. Combinaţia dintre forţele ruse, transnistrene şi moldovene de menţinere a păcii reprezintă un mecanism unic şi eficient', se arată într-un comunicat al serviciului de presă al liderului transnistrean.

Forţele de pace ruse au fost desfăşurate în zona de acţiuni militare la 29 iulie 1992 în conformitate cu Acordul privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de către preşedinţii de atunci ai Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova, în prezenţa liderului Transnistriei, aminteşte TASS.

În prezent, acestea menţin pacea în zona de securitate de-a lungul Nistrului împreună cu 'căştile albastre' din Republica Moldova, Transnistria şi un grup de observatori militari din Ucraina, conform agenţiei de presă citate.

La ora actuală, forţele ruse din Transnistria se află sub blocadă, după ce Ucraina a închis rutele de aprovizionare a acestora care trec pe teritoriul său. Kievul a luat această decizie în urma anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, acuzând totodată Moscova că acordă sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei. De asemenea, Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria, notează TASS.

De fapt, guvernul de la Chişinău solicitase anterior retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 pe rămăşiţele Armatei a 14-a. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării