main logo
5551

RTA: Cum poate fi afectată Moldova de victoria lui Zelenski

Formarea guvernării de la Chişinău este tergiversată de evenimentele din Ucraina, de rezultatele alegerilor prezidenţiale, care pot influenţa serios poziţia Occidentului privind situaţia din Europa de Est.

RTA: Cum poate fi afectată Moldova de victoria lui Zelenski

De această opinie sunt experţii portalului Regional Trends Analytics (RTA), transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

Potrivit site-ului organizaţiei, experţii susţin că „există scenarii reale şi destul de realizabile de creare a coaliţiilor, dar niciunul dintre partidele care au intrat în Parlamentul Moldovei nu se grăbeşte să le pună în aplicare”.

„Dimpotrivă, liderii PDM, PSRM şi ai ACUM parcă bat intenţionat pasul pe loc: în loc de negocieri eficiente cu privire la parametrii concreţi ai viitoarei coaliţii are loc un ping-pong la nesfârşit de condiţii irealizabile, creşterea mizelor şi acuzaţii reciproce în mass-media”, au menţionat ei, considerând că „lipsa unei poziţii clare a actorilor externi cu privire la configuraţia „corectă” a puterii de la Chişinău, în primul rând, a SUA şi Uniunii Europene, care acum nu se preocupă de Moldova”.

„Parteneriatul activ între Moldova şi Ucraina corespunde cu siguranţă intereselor Europei şi SUA. Pentru capitalele occidentale o importanţă deosebită o are solidaritatea moldo-ucraineană în lupta împotriva influenţei ruseşti în estul Ucrainei şi în Transnistria. SUA şi UE sunt interesate ca această cooperare să rămână o barieră în calea expansiunii ruseşti spre frontiera de sud-est a Uniunii Europene şi, după cum se ştie, în ţările post-sovietice, o astfel de cooperare este aproape imposibilă fără relaţii personale adecvate la nivelul conducerii politice”, susţine RTA.

Potrivit autorilor, victoria lui Petro Poroşenko în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va determina ca o eventuală coaliţie a Partidului Socialiştilor al lui Dodon şi a Partidului Democrat al lui Plahotniuc să fie una fără de ieşire pentru relaţiile moldo-ucrainene, deoarece, pentru Poroşenko, cu greu este acceptabilă figura lui Igor Dodon, care evită să recunoască public Crimeea ca aparţinând Ucrainei şi Rusia drept agresor.

Venirea lui Vladimir Zelenski la putere ar putea avea un impact negativ asupra perspectivelor oricăror coaliţii în Parlament cu participarea lui Vlad Plahotniuc, deoarece în campania electorală a lui Zelenski mesajul popular antioligarhic este puternic.

„Din cauza aşteptării deznodământului de la Kiev, nici Washingtonul, nici Bruxelles-ul nu fac presiuni asupra politicienilor moldoveni şi nu forţează crearea unei coaliţii, deoarece simpatiile lor proprii în această chestiune sunt absolut pragmatice şi vor depinde de viitoarea guvernare din Ucraina. Toate acestea arată destul de vesel, căci alegerile parlamentare din 24 februarie au fost numite de mulţi drept hotărâtoare. De fapt, soarta Moldovei depinde nu atât de voturile alegătorilor concreţi, ci de cine este ales în ţara vecină”, concluzionează RTA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării