main logo
320

România va ajuta Moldova să racordeze legislația la acquis-ul comunitar

România va ajuta Republica Moldova să-și racordeze legislația națională la acquis-ul comunitar, potrivit Planului de acțiuni în domeniul justiției, încheiat între ministerele justiției celor două state, pentru anii 2025-2027. Documentul a fost semnat joi, 17 octombrie, la Chișinău.

România va ajuta Moldova să racordeze legislația la acquis-ul comunitarFoto: Ipn.md

În cadrul unui briefing de presă, ministra justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că planul presupune continuarea cooperării inter-ministeriale. Este contribuția resurselor Ministerului Justiției din România pentru colegii din Moldova, pentru a avansa în reforma justiției, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Experiența României în procesul de aderare la UE oferă un valoros suport de expertiză, a remarcat Veronica Mihailov-Moraru. Documentul semnat reînnoiește planul de cooperare, cu accent pe componenta de integrare europeană. Vor fi intensificate acțiunile pe segmentul recuperării bunurilor infracționale, precum și în ceea ce privește modernizarea sistemului penitenciar, îmbunătățirea mecanismelor de protecție a drepturilor omului în cele două state.

Ministra justiției a României, Alina Gorghiu, a spus că prioritatea României în următorii trei ani este acordarea de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Planul de acțiuni semnat pune accentul pe racordarea legislației Republicii Moldova la acquis-ul comunitar. România va trimite experți pentru a ajuta cu orice problemă referitoare la aderare. Pe dimensiunea sistemului penitenciar, ministra spune că, în curând, colaborarea va da roade. Pe lângă instruirea agenților de penitenciare din Moldova, s-au identificat posibile axe de finanțare care să sprijine modernizarea obiectivelor sistemului penitenciar.

Alina Gorghiu a concluzionat că locul Republicii Moldova este lângă România în UE, iar România îi va oferi toată susținerea necesară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării