main logo
1571

RISE: Vlad Plahotniuc, politicianul cu două pașapoarte de serviciu

Două pașapoarte de serviciu. Unul emis în 2000, altul în 2007. Emitent — Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Beneficiar — Vladimir Plahotniuc, pe atunci doar om de afaceri.

RISE: Plahotniuc, politicianul cu două pașapoarte de serviciu

Cu aceste documente Plahotniuc a trecut hotarul Ucrainei de mai mult de 10 ori, inclusiv în scop diplomatic, transmite Știri.md cu referire la rise.md.

Și omul de afaceri Vaja Jhashi a beneficiat de pașaport de serviciu, pe care l-a ridicat la nici o lună după ce a devenit cetățean al Republicii Moldova.

Informația a ieșit la suprafață după ce RISE a reușit să consulte Registrul de frontieră al Ucrainei.

PRIMUL PAȘAPORT
 S0004406. Emis la — 14 noiembrie 2000. Expiră la — 30 decembrie 2002. Acestea sunt datele primului pașaport de serviciu al lui Vladimir Plahotniuc care apare în baza de date a grănicerilor ucraineni.

AL DOILEA PAȘAPORT
 S0005486. Emis la — 6 martie 2007. Expiră la — 6 martie 2011. Acestea sunt datele celui de-al doilea pașaport de serviciu al lui Vladimir Plahotniuc identificat de RISE în baza de date a grănicerilor ucraineni. Cu acest document Plahotniuc a traversat frontiera ucraineană de cel puțin opt ori. Scopurile de bază au rămas aceleași: personale, de serviciu, la care s-au mai adăugat și misiuni diplomatice.

În majoritatea cazurilor, Plahotniuc a trecut hotarul cu avionul personal, cu numărul de înregistrare NBL101, navă înregistrată pe numele companiei Nobil Air din Republica Moldova. Ulterior, compania aeriană a fost vândută primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în furtul miliardului.

Același avion a fost folosit de mai multe ori în diferite călătorii atât de către oligarhul transnistrean Victor Gușan, cât și de către actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării